Süperkritik-CO2 ekstraksiyonu ile elde edilmiş biberiye ekstraktının ayçiçek yağındaki antioksidan aktivitesinin araştırılması
Investigation of antioxidant activity of rosemarry extract obtained by supercritical-CO2 extraction in sunflower oil
  1. Tez No: 114127
  2. Yazar: PELİN ŞENGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR HIŞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biberiye Ekstraktı, SC-CO2, antioksidatif etki, HPLC, ayçiçek yağı, Rosemary Extract, SC-CO2, antioxidative effect, HPLC, sunflower oil
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET SÜPERKRİTİK-CO2 EKSTAKSİYONU İLE ELDE EDİLMİŞ BİBERİYE EKSTRAKTININ AYÇİÇEK YAĞINDAKİ ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI ŞENGÜN, Pelin Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yaşar HIŞIL Ağustos 2001,118 sayfa Bu tezde Süperkritik-C02 ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen biberiye ekstraktının, ayçiçek yağındaki antioksidan aktivitesi araştırılmıştır. Biberiye yapraklarından SC-C02 ve çözgen (hegzan ve metanol) ekstraksiyonu yöntemleri ile ekstraktlar elde edilmiş ve bu ekstraktların içerdikleri fenolik maddelerin yoğunluğu HPLC ile nitel olarak analiz edilmiştir. En fazla fenolik bileşen içeren ekstraksiyon yöntemi, metanolle yapılan çözgen ekstraksiyonudur. SC-CO2 ile elde edilen biberiye ekstraktı, farklı konsantrasyonlarda ayçiçek yağına eklenmiş ve oksidasyonun gelişimi gözlenmiştir. Depolanan örneklerde Ransimat Tayini, Peroksit Değeri, p-Anisidin Değeri, Toplam Oksidasyon tayini ve Oksidasyon Ürünlerinin Spektrofotometrik metotla tayini yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre en etkili biberiye ekstraktının % 0.2 konsantrasyonunda ayçiçek yağına eklenen örnek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ROSEMARY EXTRACT OBTAINED BY SUPERCRITICAL- C02 EXTRACTION IN SUNFLOWER OIL ŞENGÜN, Pelin MSc in Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yaşar HIŞIL August 2001, 118 pages In this thesis, the antioxidant activity of rosemary extract, obtained by Supercritical-C02 extraction method, was investigated in sunflower oil. The rosemary extracts were obtained from dried rosemary leaves by SC-CO2 and solvent (hexane, methanol) extraction methods and the phenolic content of these extracts have been analyzed qualitatively by HPLC. The extraction method of rosemary extract, containing a great deal of phenolic constituents, was methanolic extraction. Rosemary extract obtained by SC-CO2 was added in different amounts to sunflower oil and the oxidation development was observed. Rancimat, peroxide value, p-Anisidine value, Totox Value and UV determination of Specific Extinction was measured in oil samples. According to the results, the most effective rosemary extract was at % 0.2.