Kuru üzümlerdeki bazı pestisit kalıntılarının GC/ ECD (gaz kromatografisi/ elektron yakalama dedektörü) ve GC/ MS (gaz kromatografisi/ kütle spektrometresi) teknikleri ile analizi
Analysis of some pesticides residues in raisins by GC/ ECD (gas chromatography/ electron capture detector) and GC/ MS (gas chromatography/ mass spectrometry) techniques
  1. Tez No: 114126
  2. Yazar: RUHŞEN PİRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH ÖTLEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuru üzüm, pestisit, GC/ECD, GC/MS/SIM, Raisin, pesticide, GC/ECD, GC/MS/STJVI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
ÖZET KURU ÜZÜMLERDEKİ BAZI PESTİSİT KALINTILARININ GC/ECD (GAZ KROMATOGRAFİSİ/ ELEKTRON YAKALAMA DEDEKTÖRÜ) VE GC/MS(GAZ KROMATOGRAFİSİ/KÜTLE SPEKTROMETRESİ) TEKNİKLERİ İLE ANALİZİ PİRE,Ruhşen Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih ÖTLEŞ Haziran 2001, 179 sayfa Bu çalışmada Ege Bölgesi'nin çeşitli yerlerinden hasat sonrası toplanan kuru üzüm örneklerindeki bazı pestisit kalıntıları incelenmiştir. İncelenen pestisitler; parathion-methyl, procymidone, chlorpyriphos, bromopropylate, lambda-cyhalothrin, cypermethrin ve deltamethrin'dir. Kuru üzüm örnekleri SPE yöntemi ile ekstrakte edilerek, GC/ECD cihazında kalıntı analizleri yapılmıştır. Bulunan pestisitler, GC/MS-SIM modunda doğrulanmıştır. Kalıntı analizleri sonunda, örneklerde chlorpyriphos'a rastlanmamıştır. Parathion-methyl, procymidone ve bromopropylate miktarlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde olduğu gözlenmiştir. Bazı örneklerde ise Lambda-cyhalothrin, Cypermethrin ve Deltamethrin miktarlarının Türk Gıda Kodeksinde belirtilen, kabul edilebilir maksimum değerlerin üzerinde olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT ANALYSIS OF SOME PESTICIDES RESIDUES IN RAISINS BY GC/ECD (GAS CHROMATOGRAPHY / ELECTRON CAPTURE DETECTOR) AND GC/MS(GAS CHROMATOGRAPHY/MASS SPECTROMETRY) TECHNIQUES PİRE,Ruhşen Master Thesis, Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Semih ÖTLEŞ June 2001,179 pages In this study, some pesticide residues of raisins were investigated, which were taken from different part of Aegean Region after harvesting time. Pesticides which were investigated are; parathion-methyl, procymidone, chlorpyriphos, bromopropylate, lambda-cyhalothrin, cypermethrin and deltamethrin. Raisins were extracted by SPE method and residue analysis were made by using GC/ECD. Pesticides with positive results were confirmed byGC/MS/SIMmode. At the result of residue analysis, there was no chlorpyriphos residue in samples. The quantities of parathion-methyl, procymidone and bromopropylate residues are not in dangerous limits for human health. In some samples, Lambda-cyhalothrin, Cypermethrin and Deltamethrin quantity is higher than Turkish Food Codex MRLs.