Bazı topraksız kültür sistemlerinin defne (laurus nobilis L. )çeliklerinin köklendirilmesinde kullanım olanakları
Possibilites of using some soilless culture systems for laurel (laurus nobilis L. ) cutting propagation
- Tez No: 114135
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Defne {Laurus nobilis L.), çelikle üretim, çelik alma zamanı, aeroponik, köklendirme ortamı, Laurel {Laurus nobilis L.), cutting propagation, period of taking cutting, aeroponic, rooting medium
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
m ÖZET BAZI TOPRAKSIZ KÜLTÜR SİSTEMLERİNİN DEFNE {Laurus nobilis L.) ÇELİKLERİNİN KÖKLENDİRİLMESİNDE KULLANIM OLANAKLARI ÖZCAN ÖZÖY, Aysun Yüksek Lisans Tezi; Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşe Gül Şubat 2001, 62 sayfa Bu çalışmada Karaburun orijinli, Kuşadası Dilek Yarımadasından alınan defne {Laurus nobilis L.) çeliklerinin köklenmesi üzerine farklı çelik alma zamanlan ve köklendirme ortamlarının etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Ağustos, Ekim, Aralık, Şubat, Nisan ve Haziran olmak üzere farklı zamanlarda alınan çelikler, Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğü'ne ait, Urla' da bulunan ısıtmasız serada, besin eriyiği sisi (aeroponik), perlit, volkan tüfü, kum, orman toprağı ve zeolit olmak üzere 6 farklı ortamda köklendirilmeye çalışılmıştır. Çelikler dikim öncesi 5000 ppm NAA (Naftalen asetik asit) çözeltisinde 10 saniye süre ile tutulmuştur. Ağustos ayı dışındaki dönemlerde alman çeliklerin köklenme oram istatistiksel analiz yapacak düzeyde olmamıştır. Ağustos ayında da aeroponikte köklenme olmamış, diğer ortamlarda değişen oranlarda köklenme elde edilmiştir. Köklenme oram perlitte % 15, tüfte % 17.5, kumda % 12.5, toprakda % 2.5, zeolitte % 17.5 olacak şekilde basan elde edilmiştir. Sonuçlar defne (Laurus nobilis L.) çeliklerinin köklendirilmesine ilişkin ayrıntılı fizyolojik ve anatomik çalışmalara gerek olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POSSIBILITY OF USING SOME SOILLESS CULTURE SYSTEMS FOR LAUREL (Laurus nobilis L.) CUTTING PROPAGATION ÖZCAN ÖZÖY AYSUN MSc in Department of Horticulture Supervisor: Prof Dr. Ayşe GÜL February 2001, 62 pages. In this study, effects of taking cuttings in different periods and soilless culture systems on rooting of Karaburun orginated Laurel {Laurus nobilis L.) cuttings which were taken from Kuşadası Dilek peninsula. For this aim, cuttings were taken in different periods as August, October, December, February, April and June. As rooting medium; aeroponic, perlit, volcanic tuff, sand, forest soil and zeolite were tested in greenhouse of Ege Forestry Research Institute in Urla. Before planting, cuttings were kept in NAA with the dosage of 5000 ppm for 10 seconds. Rooting rates of cuttings except those taken in August were very low. However in August, the cuttings in aeroponic system could not be rooted, but different rooting rates were obtained from different substrates. Rooting rates in perlit, tuff, sand, forest soil and zeolite were 15, 17.5, 12.5, 2.5 and 17.5 % respectively. It was concluded that there is need of detailed physiological and anatomical studies about rooting of Laurel cuttings.