Su ürünleri sektöründe HACCP (kritik kontrol noktalarında tehlike analizleri) uygulamaları
HACCP (hazard analysis critical control point) applications in the fisheries industry
- Tez No: 114136
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN ÇAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: HACCP, CCP, balık, su ürünleri, gıda güvenliği, HACCP, CCP, fish, seafood, food safety
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
IV ÖZET SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE HACCP (Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri) UYGULAMALARI AKKUŞ, Sevilsen Yüksek Lisans Tezi, Su ürünleri Fakülresi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç Dr. Şükran Çaklı Nisan 2001, 86 sayfa Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri (HACCP) programı, gıda üretim, hazırlama ve dağıtım yerlerinde gıda ile ilgili tehlikeleri kontrol etmek, gıdanın kaliteli ve sağlıklı olmasını garanti etmek ve uygulanmakta olan kontrollerle ilgili olarak doğabilecek kusurları önlemek için kullanılan ayrıntılı ve sistematik bir kontrol programıdır. Ürüne özgü tehlikeler ve risklere dayanan HACCP programları bugün ve gelecekteki dünya gıda güvenlik taleplerini karşılayacak bir kalite güvenlik aracı olarak tavsiye edilmektedir. Bir HACCP planı oluşturulurken potansiyel tehlikeler (mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal) önceden tahmin edilir, önleyici ölçütler ve kritik limitler belirlenir. HACCP gıda güvenliği ile uğraşanlar tarafından büyük bir kabul görmüştür. Böylece gıda üreticileri kendi ürünleri ile ilgili tehlikeleri hangi aşamalarda önlemek, kontrol etmek yada ortadan kaldırmak gerektiğini tespit edebileceklerdir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT HACCP (Hazard Analysis critical Control point) APPLICATIONS IN THE FISHERIES INDUSTRY AKKUS, Sevilsen M.Sc. in Department of Fisheries College Section Supervisor: Ass. Prof. Şükran Çaklı April 2001, 86 pages Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) program is a detailed and systematic investigation used in food production, preparation and distribution sites to control hazards associated with food, to ensure quality and wholesomeness of food and to avoid many weaknesses associated with the traditional approach to inspection. HACCP programs based on hazards and risks specific to a particular product are being increasingly recommended as a quality assurance tool to meet the current and future safety demands of the world's food supply. When establishing a HACCP plan, potential hazards (microbiological, physical, chemical) are anticipated preventive measures are identified and critical limits established to provide assurance. It is widely accepted by food safety professionals and so food manufacturers can identify the key steps for preventing, controlling or eliminating hazards associated with their product.