Kompozit malzemelerden yapılmış kalın kirişlerin nümerik metod yardımıyla analizi
Finite element analysis of a thick composite beams
  1. Tez No: 114141
  2. Yazar: MEHMET SARIKANAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit Malzemeler, Sonlu ElemanlarVII, Composite Materials, Finite Element Analysis
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
ÖZET KOMPOZİT MALZEMELERDEN YAPILMIŞ KALIN KİRİŞLERİN NÜMERİK METOD YARDIMIYLA ANALİZİ SARIKANAT, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Hasan Yıldız Kalın kompozit yapıların analizi sonlu elemanlar yardımıyla yapılırken kullanılan sonlu elemanların malzeme özelliklerinin belirlenmesinde çeşitli zorluklar vardır. Özellikle birden fazla kompozit tabaka içeren sonlu elemanların malzeme sabitlerinin belirlenmesi oldukça karmaşık ve zordur. Bu zorluk her elemanın malzeme sabitleri için bir ortalama değer alınarak giderilmeye çalışılır. Bu çalışmada yükleme durumuna göre, eleman malzeme özelliklerinin belirlenmesinde iki farklı ortalama değer hesaplama yöntemi geliştirilmiş ve bunların sonuçlara etkileri incelenmiştir. Sonlu elemanlar analizi bir bilgisayar programı yardımıyla farklı fiber doğrultularında takviye edilmiş bir kiriş ve bir levhada, farklı eleman sayılan alınarak şekil değiştirmeleri hesaplanmış ve analitik sonuçlarla karşılastoılrnıştır. Aritmetik ve ağırlıklı ortalama yöntemleri adı verilen iki ortalama değer alma yöntemi karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu yöntemin uygulanmasında, eleman malzeme özellikleri belirlenirken, yükleme durumu göz önünde bulundurularak ortalama alma yöntemlerinden biri uygulanmıştır. Bu metot aracılığıyla, birden fazla kompozit tabakalı elemanlar içeren sonlu eleman analizlerinde 8 düğümlü kübik elemanların kullanılmasında karşılaşılan eleman malzeme özelliklerinin belirlenmesi zorluğu ortadan kaldırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, analitik çözümler ve ortalama değer almadan yapılan hesaplamalarla karşıkştınlmıştır. Her iki yöntemle yapılan hesaplamalarda, farklı yükleme durumları için, elde edilen sonuçlar analitik çözümlerle uyum göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT FINITE ELEMENT ANALYSIS OF A THICK COMPOSITE BEAM SARIKANAT, Mehmet MSc, in Mechanical Eng. Supervisor: Yrd. Doç.Dr. Hasan Yıldız There are some difficulties during determination of the material properties of thick composites when they are analyzed by using the finite element method. The most difficult of those is to determine material constants of multi layered composite elements. One of suggested method for solving mis problem is to use an average value for element material properties. The effects of two averaging methods on the results were investigated. A finite element analysis program was developed to analyze the fiber reinforced composite beams and plates for displacement comparisons of different element numbers. The results also were compared with the analytical solutions. Beside the arithmetic average method, a new method called weighted average was developed. By considering different loading conditions, one of the averaging methods was utilized. The difficulty in determining the material properties of 8 node multi layered brick element used the finite element analysis of thick composite structures was overcome by using two averaging methods. The results were compared with the ones obtained from the elements without any averaging and analytical solutions. Both methods gave matching results for certain types of loading conditions.