Metal ve kompozit kemik plakların kırık kaynamasına etkilerinin nümerik olarak incelenmesi
Numerical analyses of the effects of metal and composite bone plates on fracture healing
  1. Tez No: 114140
  2. Yazar: SEÇKİN ERDEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar analizi, kompozit malzeme, kemik plağı, alternatif biomalzemeler, Finite element analysis, composite material, bone plate, alternative biomaterials
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Metal ve Kompozit Kemik Plaklarının Kırık Kaynamasına Etkilerinin Nümerik Olarak İncelenmesi ERDEN, Seçkin Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Hasan YILDIZ Ocak 2001, 80 sayfa Alternatif implant malzemesi olarak kompozitlerin kullanılmasıyla, kemik kırıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan metal plakların neden olduğu bazı problemlerin aşılabilmesi mümkün görünmektedir. Bu çalışmada, kaval kemiği kırıklarının tedavisinde kullanılan metal plaklar ile kompozit kemik plaklarının, hastanın ayakta durması sırasında meydana gelen bası zorlanması altındaki davranışları ve kemik ile kırık bölgesine etkileri, teorik olarak karşılaştı rılm ıştır. Problemin analizinde sonlu elemanlar yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarının yorumlanmasında, şekil değişimi enerjisi yoğunluğu teoreminden yararlanılmıştır. Kırık bölgesindeki sonuçlar, kompozit plak halinde kemik yoğunluğunun arttığını, yani kemik gelişiminin hızlanacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT Numerical Analyses Of The Effects Of Metal And Composite Bone Plates On Fracture Healing ERDEN, Seçkin MSc in Mechanical Engr. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hasan YILDIZ January 2001, 80 pages It seems possible to avoid some problems caused by metallic bone plates, which are widely used in the healing of fractures, with the use of composites as alternative implant materials. In this study, metallic plates used in the healing of tibial fractures and composite bone plates are compared theoretically, according to their effects on the bone and the fracture site, and their behaviours under the condition of compression, which is caused while the patient stands up. The finite element method was used to analyze the problem. Results of the analyses were evaluated using the theory of strain energy density. The results obtained for the fracture site showed that: In the case of composite plates, an increase in bone density is obvious, i.e. bone remodelling can be faster.