Laboratuvar koşulları altında farklı özellikteki topraklara yapay polimer uygulamasının toprak aşınabilirlik (K) faktörü üzerine etkileri
The Effects of artificial polymer applications on the soil erodibility factor (K) of different soils in laboratory conditions
  1. Tez No: 114142
  2. Yazar: SERPİL GEVREKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Erozyon, Permeabilite, Polimer, Polivinilalkol, Aşınabilirlilik (K) Faktörü, Erosion, Permeability, Polymer, Polyvnylalcohol, Erodibility Factor (K)
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
V ÖZET LABORATÜVAR KOŞULLARINDA FARKLI ÖZELLİKTEKİ TOPRAKLARA YAPAY POLİMER UYGULAMASININ TOPRAK AŞINABİLİRLİLİK (K) FAKTÖRÜ ÜZERİNE ETKİLERİ GEVREKOĞLU, Serpü Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bolumu Tez Yöneticisi, Prof. Dr. Huriye UYSAL Şubat, 2001, 69 sayfa Bu çalışmada, toprak örneklerine iki farklı dozda ( % 0.01 - % 0.1) polivinilalkol (PVA) uygulanmış ve toprak örneklerinde polimer solüsyonlarının permeabilite üzerine etkilerinin belirlenmesi ile birlikte genel toprak kaybı eşitliğinin önemli bir kriteri olan toprak aşınabilirlilik (K) faktöründeki değişimler incelenmiştir. Araştırma materyali olarak kullanılan 250 cm3'lük metal permeabilite kaplan içinde bulunan toprak örneklerinin yüzeyine 40 mit. % 0.1 'lik ve % 0.01lik PVA solüsyonları uygulanarak, laboratuvar koşullarında permeabilite oranları saptanmıştır. Toprak örneklerinin bazı fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Bu sonuçlara göre, K faktörü abak yardımıyla saptanmıştır. Araştırma sonucu olarak polivinilalkolün etkisinin toprak bünye, organik madde ve stabil agregatlara bağlı olduğu, her iki polivinilalkol konsantrasyonunun (% 0.01 - % 0.1 PVA) etkilerinin farklı olduğu; kil, tınlı kum ve kumlu ün bünyeli toprak örneklerinde PVA'ün permeabilite oranını arttırdığı saptanmıştır. Örneklerin permeabilite sınıflarında bir değişiklik meydana gelmediği için“K”faktörü değerinde bir fark elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE EFFECTS OF ARTTFICAL POLYMER APPLICATIONS ON THE SOIL ERODD3ELITY FACTOR (K) OF DIFFERENT SOILS IN LABORATORY CONDITIONS GEVREKO?LU, Serpü MSc in Department of Soil Supervisor: Prof. Dr. Huriye UYSAL February, 2001, 69 page In this study, 0.1 % and 0.01 % concentrations of polyvnylalcohol were applied to the soils and the effects of polymer solutions on permeability of the soil samples and the changes in soil credibility factor (K) that is one of the important criterid of universal soil loss equation were studied. 40 ml of PVA solutions with 0.1 % and 0.01 % concentrations were applied to the surface of soils in the 250 cm3 permeability trays and then, the permeability rates of soils were determined under laboratory conditions. Some physical and chemical properties of the research soils were also determined. According to these results, K factors were found by using a nomogram. The research results showed that the effect of polyvnylalcohol was dependent on soil texture and amounts of organic matter and stable aggregate. The effect of both PVA concentrations was to be different and PVA increased the permeability rate of soils with clay, loamy sand and sandy loam textures. A difference in value of K factor was not to obtained for a change was not formed at permeability classifications of soil samples.