Serada organik domates yetiştiriciliğinde kompost kullanımının toprağın fiziksel ve bazı kimyasal özellikleri ile verim ve kalite üzerine olan etkileri
Effect of compost on physical-chemical soil properties and yield-quality of greenhouse grown organic tomatoes
  1. Tez No: 114143
  2. Yazar: ALİ RIZA ONGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. BÜLENT OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kompost, Bitki kalıntıları, Ahır gübresi, Toprak özellikleri, Domates, Compost, Crop residues, Farmyard manure, Soil properties, Tomato
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada, serada organik tarım prensiplerine uyularak, bitkisel atıkların olgunlaştırılmasıyla elde edilen kompost ve ahır gübresini kullanmak suretiyle domates yetiştirilmiştir. Çalışmada ticari gübre ve bitki koruma amaçlı pestisid vb. kullanılmamıştır. Araştırmada, kompostun ve ahır gübresinin toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri yanında toprak ve bitkinin makro ve mikro besin element içeriklerine, bitki gelişimi ile ilgili bulgulara, verim ve domates meyvesinin kalite özelliklerine olan etkileri incelenmiştir. Toprağa organik madde ilavesiyle hacim ağırlıklarda düşüşler meydana gelmiştir. Toprakların bir diğer fiziksel özelliği olan toplam porozitede artışlar gözlenirken, katı maddeler hacminde düşüşler gözlenmiştir. Toprak-su paritesi olan tarla kapasitesi ve solma noktası değerlerinde organik madde ilavesiyle artışlar meydana gelmiştir. Buna karşın toprağın faydalı su değerlerinde azalma görülmüştür. Toprak tepkimesi organik madde ilavesiyle değişmezken toplam suda çözünebilir tuz miktarı ve katyon değişim kapasitesi artmıştır. Domates bitkisinin meyve verimi 6,430 ile 4,109 kg m"2 arasında değişim göstermiştir. En fazla verim dekara 15 ton kompost +10 ahır gübresi + yapay organik gübre uygulamasında belirlenmiştir.VI Kompost ve ahır gübresi uygulamasıyla 1. sınıf domates meyvesi ile ortalama meyve ağırlığı tüm uygulamalarda artmıştır. Domates bitkisi meyvelerinin toplam suda çözünebilir kuru madde (TSÇKM) miktarları ile titre edilebilir asitlik ve kuru madde değerleri kompost ve ahır gübresi uygulamalarıyla artmıştır.
Özet (Çeviri)
Composted plant residues (CPR) and farmyard manure (FYM) were used to fertilize organically grown tomato plants under greenhouse. No chemicals were applied for agricultural practices. Effect of compost on the physical and chemicals properties of soil, primary and secondary plant nutrients, yield, yield components and fruit quality were studied. Results showed that addition of organic materials (CPR, FYM) to the soil decreased the bulk density, solid (%) and increased the total porosity. Organic material additions also increased the field capacity and wilting point. However, availablae soil water showed a decrease. No change was measured in soil reaction by organic materials. On the other hand, total dissolved solids and cation exchange capacity increased. Yield results ranged between 6.430-4.109 kg m"2. The highest yield was measured in the treatment 15 ton CPR + 10 ton FYM + Commercial organic fertilizer per decar. CPR and FYM Increased the 1st quality and average fruit weight in all of the treatments. Total soluble solids, titratable acidity, and dry matter contents of the fruits enhanced by CPR and FYM.