İpekböceği (Bombycidae: Bombyx mori)'nin farklı genomik içerikli yumurtalarında bazı protein özelliklerinin araştırılması
A Comperative study of the yolk protein phenotypes of the eggs with different genomic content of silkworm (Bombycidae: Bombyx mori)
  1. Tez No: 114148
  2. Yazar: GAMZE TURGAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERİA FALAKALI MUTAF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bombyx mori, yumurta, poliakrilamid jel elektroforezi (PAGE), vitellin, Bombyx mori, egg, polyacrylamid gel electrophoresis (PAGE), vitellin
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
İpekböceği (Bombyx mori) yumurtaları, döllenmemiş ise haploid, döllenir ise diploid olur ve bu diploidlerden özel uygulamalarla poliploid yumurta elde edilebilir. Bu çalışmanın amacı; farklı genomik özelliklere sahip yumurtalarda yumurta sarısı proteinlerim karşılaştırmaktır. Bursa İpekböcekçiliği Araştırma Enstitüsü (B.Î.A.E.)'den temin edilen yumurtaların farklı genomik ölçütte ve fizyolojik aşamalarında olanlardan ekstraktlar hazırlayıp, total protein miktarlarına bakılmış ve yumurta sarısı proteini olan vitellin standardına göre PAGE yöntemiyle vitellin fenotipleri incelenmiştir. Oluşturulan yumurta gruplarında iki bant halinde gözlenen vitellin proteini bakımından önemli bir farklılığa rastlanmamıştır. Çok az farklı olmak koşuluyla bazı gruplarda daha yoğun bazı gruplarda ise az yoğun ikinci bantların belirlenmesi, bu proteinin embriyonik gelişim sırasında kullanıldığına dair fikir vermektedir.VI Yapılan çeşitli uygulamalara karşın fenotipik farklılıkların az olması, vitellinin yumurtada kararlı bir yapıda bulunduğunu ve bu nedenle daha önceki safhalarda yani daha vitellogenez safhalarında benzer çalışmaların yapılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The eggs of silkworm (Bombyx rnori) are haploid if they remain unfertilized, although they gain diploid genome when they get fertilized that are easily inducible into polyploidy. The present work deals with the comparison of yolk proteins of the eggs with different genomic contents. The eggs obtained from Silkworm Research Institute of Bursa (B.I.A.E.) manipulated to make them differ in genome size and physiological conditions, were homogenized to measure total amount of proteins and especially to scan their vitellin phenotypes by means of PAGE. There were two bands of vitellin standart solution but there observed no eminent differences on the samples. Only slight variations on the density of second band of vitellin were postulated as a referenceVIII to the utilization of this yolk proteins during the embryonic development. Those small dispairments of the phenotypes, although reckoning with the large array of manipulations, suggest that vitellin reaches a stability in amount after uptake into the egg. So, similar survey should be carried on much earlier, during vitellogenesis.