Bazı buğday (Triticum spp. )çeşitlerinin alüminyuma karşı toleranslarının araştırılması
Aluminium tolerance research on some wheat (Triticum spp. ) varieties
  1. Tez No: 114147
  2. Yazar: TÜRKAN ÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Triticum aestivum, Triticum durum, Al+3 toksisitesi, Kök tolerans indeksi, Kök büyümesi inhibisyonu
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET BAZI BUĞDAY (TRITICÜM SPP.) ÇEŞİTLERİNİN ALÜMİNYUMA KARŞI TOLERANSLARININ ARAŞTIRILMASI ÖZAYDIN, Türkan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail TÜRKAN Ocak 2001, 73 sayfa Geniş bir adaptasyona sahip olan buğday, pek çok ülkede yaygın olarak kullanılan ve besin değeri yüksek bir kültür bitkisidir. Türkiye'de de günlük kalori tüketiminin çoğu buğday ürünlerinden sağlanmaktadır. Çok eski çağlardan beri buğdayın gen merkezi olarak bilinen ülkemizde, buğday üretiminin ve verimliliğinin artırılması için çok yönlü araştırmalar yapılmaktadır. Alüminyum (Al) doğada en bol bulunan elementlerden biridir ve asitli topraklarda Al+3 toksisitesi ürün verimliliğini azaltır. Son yıllarda nüfus artışı ve sanayileşmeye bağlı olarak toprak asitliğinin artması, dünya genelinde giderek önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Gelecekte bu durumun ülkemiz tarımım daha da olumsuz yönde etkilemesi beklenmektedir. Bu nedenle Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde kültürü yapılan 30 farklı buğday genotipinin Al'a nispi duyarlılıkları ve toleransları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, Al toleransında bitki köklerince ortam pH' sının düzenlenmesi, Al'un fotosentetik verimlilik üzerine etkisiVI ve Al'a bağlı kök inhibisyonu gözlenmiştir. Araştırılan genotipler Al stresine karşı farklı tepkiler göstermişlerdir. Genotiplerde nispi kök tolerans indeksi 0.86 ± 0.03 (SE) ile 0.47 ± 0.04 (SE) arasında değiştiği saptanmıştır. Kök tolerans indekisne göre Panda, Anadolu, Kızıltan-91 en yüksek, İzmir-85, Bolal, Basri Bey-95 ise en düşük değerlere sahiptir. Dayanıklı genotiplerin kontrol bitkileri ile Al-stresi uygulanan bitkilerinde pH değişimimde az bir fark gözlenirken, duyarlı genotiplerde daha büyük bir fark gözlenmiştir. Floresans değerleri Al stresi arsında bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT ALUMINUM TOLERANCE RESEARCH ON SOME WHEAT (TRITICUM spp.) VARIETIES ÖZAYDIN, Türkan MSc. İn Biology Supervisor: Prof. Dr. Ismail TÜRKAN January 2001, 73 pages Wheat having a wide adaptation ability is a cultivated plant which have high nutritive value and used commonly in many countries. Calorie consumption per day in Turkey is also supplied by wheat. Various studies have been carried on in order to increase yield and productivity of wheat in our country which is known as its gene center since the ancient times. In nature, Aluminum (Al) is one of the most abundant elements and Al+ toxicity in acidic soils decreases the yield productivity. The increase of soil acidity caused by overpopulation and industrilization in recent years has become an important problem in whole world. In future, it is expected that this problematic case will effect our country as well. For this reason, relative Al sensitivity and tolerance of 30 different wheat genotypes in different regions of Turkey have been investigated. For this aim, alterations in medium pH by roots in Al tolerance, the effect of Al on photosynthetic yield and root inhibition byvm Al were observed. The investigated genotypes have different responses to Al stress. It is determined that relative root tolerance index ranged from 0.86 ± 0.03 to 0.47 ± 0.04. According to root tolerance index; the genotypes Panda, Anadolu and Kizdtan-91 have the highest RTI value and the genotypes Izmir-85, Bolal and Basri Bey-95 have the lowest RTI value. Based on differences in pH, we observed relatively small differences between control and Al-stressed groups of tolerant genotypes, whereas significant differences in sensitive genotypes. There were no relation between the values of fluoresans and Al stress. Key words : Triticum aestivum, Triticum durum, Al+3 toxicity, root tolerance index, root growth inhibition