NOAA uydu verileri ile Şanlıurfa bölgesinde sıcaklık haritası
Mapping temperature in the Şanlıurfa region using NOAA satellite data
- Tez No: 114159
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS BABUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kara Yüzey Sıcaklığı, Otomatik Resim Geçişi (APT), Kara Cisim, Yayınırlık, Land Surface Temprature, Automatic Picture Transmision (APT), Black body, Emisivity. II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada NOAA uydusunun APT formatlı Ekim 1997 ve Temmuz 1998 tarihinde Şanlıurfa İli çevresine ait AVHRR kullanılarak kara yüzey sıcaklığı bulunmuş ve bu değerlerin Şanlıurfa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan Şanlıurfa Merkeze ait yer ölçümleri ile ilişkisi çıkarılmıştır. Sonuç olarak yer ve uydu verilerinden hesaplanan sıcaklık verileri arasında Ekim 1997 R2 = 0.9537 ve Temmuz 1998 R2 = 0.9059 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work, APT formatted of NOAA AVHRR data dated in October 1997 and July 1998 were used to find the land surface temperatures and this data was correlated with the ground data taken from the Office of Şanlıurfa Regional Meteorology Affairs. As the result of this work, the correlation between the temperatures calculated from the satellite data and obtained from the ground were found as R2 = 0.9537 for October 1997 and R2 = 0.9059 for July 1998