Analysis of the effects of trehalose synthase on the SUC2 gene expression pattern in the saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces cerevisiae'da trehalose sentaz'ın SUC2 gen işleyişine etkilerinin analizi
- Tez No: 114219
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ TÜRKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sacchcıromyces cerevisiae, Trehaloz, İnvertaz, Hyperosmotik stres. vu, Saccharomyces cerevisiae, Trehalose, Invertase, Hyperosmotic stress
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET SACCHAROMYCES CEREVİSİAE'DA TREHALOSE SENTAZ'IN SUC2 GEN İŞLEYİŞİNE ETKİLERİNİN ANALİZİ Dudak, Meryem Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Sezai TÜRKEL Ağustos 2001, 52 Sayfa. Saccharomyces cerevisiae'da trehalose bir çeşit stress koruyucu ve depo karbonhidratı olarak sentezlenir. Bu disakkaridin sentezi trehaloz sentaz enzim kompleksinin sıkı kontrolü altındadır. Trehalozun hem sentezi ve hem de yıkılması mayanın bulunduğu büyüme habitatının fizyolojik şartlarına göre düzenlenir. Trehaloz sentezine ek olarak, trehaloz sentaz enzim kompleksi glukozun kullanımında da önemli bir düzenleyici role sahiptir. Trehaloz sentaz, hücrenin fizyolojik şartları ve büyüme ortamına bağlı olarak, glukozun glikolitik yola girişini hekzokinaz II enzim aktivitesini düzenleyerek kontrol eder. S. cerevisiae'da. Heksokinaz-II enzimi, enzimatik akti vitesinden ayrıca SUC2 geninin transkripsiyonunun kontrolünde de düzenleyici role sahiptir. SUC2 geni büyüme ortamındaki sukroz ve rafinozu hidroliz eden invertaz enzimini kodlar. SUC2 geni transkripsiyonu çok fazla sayıdaki transkripsiyon aktivatörü ve repressörü tarafından kontrol edilir. Bu çalışmada TPS1 geninin S. cerevisiae'da. hücre dışı invertaz enzim aktivitesine etkileri analiz edildi. Maya hücrelerine invertaz aktivitesinin glukoz vibaskılanması için fonksiyonel TPS1 geninin gerektiği gösterildi. TPS1 mutantı hücrelerde invertaz aktivitesinin glukoz tarafından baskılanamaması Tpslp fonksiyonunun S. cerevisiae'da. SUC2 geninin transkripsiyonunun baskılanması için gerekli olduğunu gösterdi. Bunlara ek olarak, S. cerevisiae'da tpsl mutasyonunun zengin veya minimal ortamda büyütülen hücrelerin stres toleranslarına olan etkisi de araştırıldı. Trehaloz zengin besiyerinde de bulunmaktadır ve maya hücrelerince hücre içine alınabilir. Bundan dolayı, tpsl mutantı hücreler trehaloz sentez etmeseler de zengin ortamda büyütüldüklerinde önemli miktarda trehaloz biriktirebilirler. Yaban tip ve tpsl mutantı suşların stres tolerans etkinlikleri kıyaslandığında tpsl mutantlarının yaban tip mayaya göre hiperosmotik strese daha duyarlı oldukları bulundu. Bunlara ek olarak, maya hücreleri minimal ortamda büyütüldüklerinde, tpsl mutantı maya hücrelerinin stres tolerans etkinliklerinin yaban tip susa oranla çok daha fazla azaldığı da gösterildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF THE EFFECTS OF TREHALOSE SYNTHASE ON THE SUC2 GENE EXPRESSION PATTERN IN THE YEAST SACCHAROMYCES CEREVISIAE Dudak, Meryem M.Sc. Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sezai TÜRKEL. August 2001, 52 pages. The yeast Saccharomyces cerevisiae synthesizes and accumulates trehalose as a storage and stress protectant carbohydrate. Synthesis of this disaccharide is under the strict control of trehalose synthase enzyme complex. Both the synthesis and degradation of trehalose is also regulated by the physiological conditions of the yeast growth habitat. In addition to trehalose synthesis, trehalose synthase enzyme complex has very important regulatory role in the utilization of glucose. Depending on the cellular physiology and the growth environment, trehalose synthase can restrict the entry of glucose to the glycolytic pathway by modulating the hexokinase-II enzyme activity. Apart from its enzymatic activity, hexokinase-II also has a regulatory role in the transcriptional control of SUC2 gene of S.cerevisia. SUC2 gene encodes invertase enzyme that hydrolysis sucrose and raffinose in the growth media. IVTranscription of SUC2 gene is controlled by large a set of transcriptional repressors and activators. The effects ofTPSl gene on the extracellular invertase enzyme activity of S. cerevisiae were analyzed in this study. It was shown that functional TPS1 gene is required for the glucose repression of invertase activity in the yeast cells. Invertase activity of tpsl mutant yeast cells was non-glucose repressible, indicating that its function is required for the repression of SUC2 gene transcription in the yeast S. cerevisiae. In addition, the effects tpsl mutation on the stress tolerance of S. cerevisiae strain that were grown either in rich or in minimal media was also analyzed. Trehalose is present in the rich media and can be taken up by yeast cells. Hence, eventhough tpsl mutants can not synthesize trehalose, these cells can still accumulate significant levels of intracellular trehalose when they were grown in rich media. When the stress tolerance efficiencies of the wild type and tpsl mutant strain compared, it was shown that tpsl mutants were more sensitive to hyperosmotic stress than the wild type yeasts. Furthermore, it was shown that, when the yeast cells grown in minimal media, stress tolerance of tpsl mutants was significantly reduced relative to wild type yeast cells.