Kil zeminlerde yeraltı suyu davranışının modellenmesi
Modelling of the behavior of ground water in clay ground
- Tez No: 114227
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YILMAZ İÇAĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otoregressif model, Akarçay havzası, Peryodik davranış, Regresyon Analizi, Markov, Outoregressive modelling, Akarçay basin, Periodicial behavior, Regression analysis, Markov
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZ ÖZETİ KİL ZEMİNLERDE YERALTI SUYU DAVRANIŞININ MODELLENMESİ Şaban YURTÇU Yapı Eğitimi Anabilim Dalı Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Haziran 2001 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yılmaz İÇAĞA Bu çalışmada bağımlı değişken debi ve bağımsız değişkenler olarak da yeraltı su seviyesi, yağış ve buharlaşmanın kullanıldığı bir istatistiksel modelle yeraltı suyunun davranışının belirlenmesi amaçlanmıştır. Verilerin çarpıklığı Box-Cox dönüşümü ile giderilerek doğrusal otoregressif modeller (Markov) uygulanmıştır. Verilerde yıl içi periyodik davranış olup olmadığım araştırmak amacıyla periodogram analizi kullanılmış, değişkenler arasındaki ilişkiler korelogram analizi ile tahmin edilmiştir. Verilerin zaman içerisindeki dağılımları belirlenmiş ve bu veriler grafiklerde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
m MASTER'S THESIS ABSTRACT MODELLING OF THE BEHAVIOR OF GROUND WATER IN CLAY GROUND Şaban YURTÇU Department Of Structure Education Afyon Kocatepe University, Instituty of Science and Technology June 2001 Adviser Assistant: Yrd.Doc. Dr. Yılmaz IÇA?A In this study, it was purposed to determine the behavior of ground water using a statistical model including discharge as dependent, and the rainfall, level of ground water and evaporation as independent variables. The skewness of data was corrected by Box-Cox transformation, and lineer outo- rcgressive models (Markov) were implemented. Analysis of periodogram was used to investigate whether the periodical attitude occured in the available data in year. The relationships among the variables were estimated by the correlogram analysis. The dispersion of data was determined throughout the time, and these data were shown in the graphics.