Oligo 2-hidroksi-1-naftaldehitin schiff bazı oligomerlerinin sentez ve özelliklerinin incelenmesi
Study of synthesis and properties of schiff base oligomers oligo 2-hydroxy-1-naftaldehyde's
- Tez No: 114252
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Oligo 2-hidroksi-l-naftaldehitin sentezi ve karakterizasyonu, oksidatif polikondenzasyon, oligomer schiff bazları, Synthesis and characterization of oligo-2-hydroxy-l- naftaldehyde, oxidative polycondensation, oligomer-Schiff bases. II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz Bu çalışmada, 2-hidroksi-l-naftaldehitin, hava oksijeni, sodyumhipoklorit ve H2O2 ile oksidatif polikondensasyon reaksiyon koşulları ve ürünleri incelendi. NaOCl'nin O2 ve H2O2den daha aktif olduğu gözlendi. Optimum reaksiyon şartlan belirlendi. OHNA, HNA'nın hava oksijeni, H2O2 ve NaOCl'nin 50-95°C arasında, bazik sulu çözelti ortamında, oksidatif polikondensasyonundan sentezlendi. Ürünler, 'H-NMR, FT-IR, UV-Vis, elementel analiz ve TGA ile karakterize edildi. HNA'nın yaklaşık % 67'si OHNA'ya dönüşüldüğü anlaşıldı. TGA, OHNA'nın termo-oksidatif bozunmaya dirençli olduğunu gösterdi. OHNA'nın kütle kaybı 500°C'de %30.56 olarak bulundu. Ayrıca OHNA'nın anilin, /P-aminofenol ve trietilenglikol-bis.v-(4- aminofenileter) ile kondensasyonundan yeni oligomerik Schiff bazları sentezlendi bunların yapı özellikleri belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, oxidative polycondensation reaction conditions and the products of 2-hidroxy-l-naphtaldehyde with air oxygen sodium hypochloride and H2O2 were studied. NaOCl was observed to be more active than O2 and H2O2 and their optimum reaction conditions were determined. OHNA was synthesized from the oxidative polycondensation of HNA with air oxygen, H2O2, NaOCI in an aqueous alkaline medium between 50-95°C,the products were characterized by 'H-NMR, FT-IR, UV-Vis, elemental analysis and TGA. About 67% HNA was observed to be converted into OHNA. TGA analysis showed that the OHNA resistant to thermo-oxidative decomposition. The weight loss of OHNA were found to be % 38 at 500°C. New oligomeric Shiff-bases were synthesized from condensation of OHNA with aniline, /?-aminophenol and triethyleneglycol-6/.v-(4- aminophenyleter) and their the structures and properties were determined.