Kapin-şabata (Guleman-Elazığ) krom cevherleşmesinin incelenmesi
Study on the chromite mineralization of kapin-şabata (Guleman-Elazığ)
- Tez No: 114316
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Peridotit, Ultrabazik, Kromit, Podiform Kromit, Alpin Tipi Kromit, Ortomagmatik, Guleman(Elazığ), Peridotite, ultrabasic, chromite, podiform chromite, Alpin type chromite, orthomagamatic, Gulemen(Elâzığ)
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAPİN-ŞABATA (GULEMAN-ELAZIĞ) YÖRESİNDEKİ KROM CEVHERLEŞMESİNİN İNCELENMESİ NİLGÜN ASLANT AŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Anabilim Dalı 2001, Sayfa:54 Elazığ ilinin 60 km Güneydoğusunda bulunan Guleman Krom Yatakları, Türkiye'nin en önemli krom yataklarındandır. Bölgede 500 kadar krom zuhuru tespit edilmiştir. Bu bölgedeki krom yatakları dört ana bölgeye ayrılır. Bunlar; Gölalan, Pütyan, Rut-Taşlıtepe, Kefdağ- Kapin- Şabata kesimleridir. Elazığ'ın 1/25000 ölçekli jeoloji haritasının K43-C4 paftasında bulunan ve bu tezin çalışma alanı olan Kapin- Şabata bölgesinde otokton birim olarak Lice Formasyonu, yakın çevresinde ise allakton birimler olarak Guleman Grubu, Maden Karmaşığı ve Hazar Karmaşığı gözlenir. Alt Miyosen yaşlı Lice Formasyonu kumtaşı, kireçtaşı, şeyi ve marn ardalanmasından oluşur. Jura- Alt Kretase yaşlı Guleman Grubu genel olarak; dünit, harzburjit ve bunların alterasyonu ile oluşan serpantin minerallerini içerir. Üst Meastrihtiyen- Alt Eosen yaşlı Hazar Karmaşığı kumtaşı, şeyi ve marn ardalanmasından oluşur. Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı ise kumtaşı, kireçtaşı, çamurtaşı, yastık lavlar, andezit-bazalt seviyesi ve numulitli kireçtaşlarından oluşur. Kapin-Şabata krom cevherleşmeleri bazik-ultrabazik kayaçlarla ilişkili Alpin(podiform) tipi yataklardır. Cevher kütleleri düzensiz şekillerde olup genelde mercek ve kafa şekillidir.III Bu kütleler bir doğrultuda devamlılık gösterebilirler, bu özelliklerinden dolayı teşbih şekilli kütleler olarak tanımlanabilir. Çalışma bölgesindeki kromit kütlelerinin uzunluğu ençok 16m, kalınlığı 5m kadardır. Kapin bölgesinde cevher uzanımlarının doğrultuları KB-GD'dur ve eğimleri yaklaşık 60° ile GB'yadır. Kapin bölgesi ile Şabata bölgesini KD-GB doğrultusunda uzanan bir fay ayırmaktadır. Şabata krom ocakları Kapin krom ocaklarının GD'sunda kalır. Şabata bölgesinde de Kapin bölgesindeki gibi KB-GD doğrultulu, yaklaşık 60° ile GB'ya eğimli cevher uzanımları gözlenir. Cevherleşmeye ileri derecede alterasyona uğramış dünit ve harzburjitlerden oluşan yankayaçlar eşlik eder. Bunlar sulu metemorfizma ve tektonizma etkisi ile serpantinit minerallerine (lizardit, krizotil, bastit) dönüşmüştür. Cevher kromit minerallerinden oluşurken piroksen ve olivinler gang minerallerini oluşturur. Bu durumu ile basit mineralojik ve petrolojik özelliklere sahiptirler. Arazi incelemelerinde çatlak ve fay zonlannda 1-30 cm arasında ikincil mineral oluşumları gözlenmektedir. Bunlar klorit, tremolit, manyezit türü minerallerdir. Arazide kromit; masif, nodüler, saçınımlı ve bantlı özelliği gösterir. Çalışma alanında işletilen tek cevher minerali kromittir. Parlak kesitlerde çok az oranlarda nikel minerallerine (pentlandit, milllerit, hezlavodit gibi) ve kromit tanesinin kenar ve çatlaklarında ikincil oksit minerallerine (hematit) rastlanmıştır. Kromit taneleri yarıözşekilli ve özşekilsiz haldedir ve kataklastik doku gösterirler. Bu çalışmada, Kapin-Şabata kromitlerinin C^Os, Fe2Û3, AI2O3, oksitlerinin ve Al3+, Fe3+, Cr3+ katyonlarının değerlerinden yararlanılarak oluştukları tektonik ortama göre sınıflandırılması ve isimlendirilmesi yapılmıştır. Bu sınıflandırmada Alpin tipi kromitlerle benzer özellikler göstermişlerdir. Kromitlerin isimlendirilmesinde alüminyumkromit, subferroalüminokromit, alüminokromit ve krompikotit gibi değişik isimler tespit edilmiştir. Kapin-Şabata bölgesindeki örneklerin ortalama Cr2O3 içerikleri %56.43 - 26.65 arasında değişmekte olup ortalama %44,25 Cr2O3 içerirler. Daha çok metalurjik olmak üzere metelurjik ve refrakter sanayiinde kullanılan cevher çıkarılır. Kapin açık işletme bölgesinde alt koddaki cevher refrakter, üst koddaki ise metalurjik niteliktedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT MSC THESIS STUDY ON THE CHROMITE MINERALIZATIONS OF KAPIN-ŞABATA (GULEMEAN-ELAZI?) NİLGÜN ASLANT AS Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering 2001, Page: 54 Guleman area which is 60 km SE Elâzığ city settlement, is the most important chrome district of Turkey. More than 500 chromite outcrops have been identified. Guleman Chromite deposits are divided into 4 major groups. These are Gölalan, Pütyan, Rut-Taşlıtepe and Kefdağ-Kapin-Şabata. The study area (Kapin-Şabata) is within Elazığ K43-C4 sheet of 1:25000 scale topographic map. In the area, autuchtonous Lice Formation, allochtonous Guleman Group, Maden Complex and Hazar Complex make up the Lithologies. Lower Miocone aged Lice Formation is made of alternate layers of sandstone, limestone, shale and marl. The Gulemen Group contain dunite, harsburgite and their alteration products serpentinite. Upper Measterichtian-Lower Miocone Hazar Complex is composed of alternates of sandstone, shale and marl. Litologies of Middle Eocene Maden Complex are sandstone, limestone, mudstone, pillow lavas, andesite-basalt flows and Nummilitie limestone.Kapin-Şabata Chromite mineralizations are Alpin(podiform) type and associated with basic-ultrabasic rocks. The orebodies have irregular shapes but lenses and pockets are common. The ore bodies are often orientated in certain directions and form boudinage-like structures. The higest dimensions of ore bodies of the area are; lenght 16m and thickness 5m. In Kapin sector orebodies have NW-SE strike directions and SW dips with angles about 60°. Kapin and Şabata sectors seperated from each other by NW-SE striking fault. Şabata mining pits are situated at the SE of Kapin Pits. Ore bodies of Şabata sectors have similar strike and dip values to those of Kapin sector. The mineralizations are associated with highly altered dunite and harzburgite. These rocks are altered to serpantinite by hydrous metamorphism and techtonism. The ore mineral is chromite and olivine and pyroxene are gangue minerals. Therefore, the ore show a simple mineralogy and petrology. Fracture and fault zones are filled secondary chlorite, tremolite and magnesite. The ore textures are massive, nodular, disseminated and banded. Chromite is the almost sole ore mineral. Nickel minerals(pentlandite, millerite, hezlovidite) and secondary oxide minerals(hematite) are observable only under microscope. Chromite minerals are subhedral and unhedral and show cataclastic texture. Cr2Ü3,Fe2Û3,Aİ203 and Al+3, Fe+3, Cr+3 contents of Kapin-Şabate chromites are evaluated and it is found that the deposits are Alpin type and chromites are aluminochromite, subferroaluminochromite, aluminium-chromite and chromepicotite of studied samples. Cr2Û3 contents of studied samples vary between 56.43 and 26.65 and mean value is 44,25. The ore quality is metallurgic and refractory. In Kapin sector the chromite ore is in refractory quality in lower levels and metallurgic in upper levels.