Savaşçı kadın arketipinin yolculuğu ve sanata yansıması
The journey of the warrior woman archetype and its reflection in art
  1. Tez No: 971421
  2. Yazar: CİHAN TİKİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN SARI
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Arketip, Görsel sanatlar, Mitoloji, Archetype, Visual arts, Mitology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, mit ve arketip kavramları çerçevesinde, savaşçı kadın arketipinin görsel sanatlarda bir anlatı biçimine dönüşme yollarının ve bu anlatı biçiminin temelini oluşturan bağlamların ortaya konmasıdır. Araştırmanın problemi de 'görsel sanatlarda savaşçı kadın arketipinin dönüşümü ve araştırmacının eserleri üzerindeki etkileri' olarak belirlenmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde, kolektif bilinç dışının imgelerini içermesi ve arketipleri yoğun olarak yansıtması sebebiyle mit kavramı, farklı dönemlerdeki mitsel oluşumlar ile incelenmektedir. Arketip kavramı da mit bağlamında, Carl Gustav Jung'un geliştirdiği Analitik kuramı ve araştırmaya katkı sağlayacağı düşünülen diğer kuramlar çerçevesinde irdelenmektedir. Kavramların düşünsel ve biçimsel alanlardaki dönüşümünün eserler aracılığıyla değerlendirildiği ikinci bölümde, savaşçı kadın arketipini yansıttığı düşünülen karakterleri içeren ve araştırmayı destekleyecek veriler sunan amaca yönelik örnekleme yöntemiyle belirlenen eserlere yer verilmektedir. Araştırmanın son bölümünde ise araştırmacının sanatsal üretimleri ve bu üretimlerin düşünsel ve biçimsel yapılanmaları üzerine yorumlama çabalarına yer verilmiştir. Çalışmada savaşçı kadın arketipinin dönüşümü incelenmekle birlikte, sanat üretimi söz konusu olduğundan öznelleşen yorumlar yansımasını bulmuştur. Araştırmacının araştırma süreciyle birlikte yürüttüğü eserleri içeren“Zamansız Sözler Arketip Kadınlar”adlı seri, araştırmacının kişisel dönüşümüyle toplumsal dönüşümün yüzeydeki/görünür kesişiminden yola çıkılarak oluşturulmaya başlanmıştır. Üretim sürecinde ise bilinç dışı ile kolektif bilinç dışının bağı ile oluşan görünenin altındaki derin yapıyla yüzleşmenin bir ifadesine dönüşmüştür. Bu bağlamda, mitoloji ve arketip olgularının üretilen eserlerdeki izdüşümünün kimlik oluşumu ve aidiyet olgularıyla bağ kurduğu yanı sıra araştırmacının düşünsel ve sanatsal ifadesinde yeni açılımlar yarattığı belirtilebilir. Ayrıca bu araştırmanın, sanat ile psikoloji arasındaki ilişkiyi ortaya koymada da farklı bir okuma oluşturabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Advisor: Prof. Dr. Sadettin SARI The aim of this study is to reveal the ways in which the warrior woman archetype is transformed into a narrative form in visual arts within the framework of the concepts of myth and archetype, and to identify the contexts that form the basis of this narrative form. The problem of the study is defined as“the transformation of the warrior woman archetype in visual arts and its effects on the researcher's works.”In the first section of the study, the concept of myth is examined in relation to mythical formations in different periods, due to its inclusion of images from the collective unconscious and its intense reflection of archetypes. The concept of archetype is also examined in the context of myth, within the framework of Carl Gustav Jung's analytical theory and other theories that are thought to contribute to the study. In the second part, where the transformation of concepts in the intellectual and formal fields is evaluated through works, works determined by purposeful sampling, which contain characters thought to reflect the warrior woman archetype and provide data that will support the research, are included. The final section of the study includes the researcher's efforts to interpret the artistic productions and their intellectual and formal structures. The study examines the transformation of the warrior woman archetype, and since it concerns artistic production, it reflects subjective interpretations. The series entitled“Timeless Words Archetypal Women,”which includes works created by the researcher during the research process, was initiated based on the intersection between the researcher's personal transformation and social transformation. In the production process, it has become an expression of confronting the deep structure beneath the visible, formed by the connection between the unconscious and the collective unconscious. In this context, it can be noted that the reflection of mythology and archetypal phenomena in the produced works establishes a connection with identity formation and belonging, while also creating new openings in the researcher's intellectual and artistic expression. Additionally, it is thought that this research may offer a different interpretation in revealing the relationship between art and psychology.