Hekzaklorosiklotrifosfazetrien'in bazı alkollerle reaksiyonları
The Reactions of hexachlorocyclotriphosphazetriene with some alcohols
  1. Tez No: 114315
  2. Yazar: MERAL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hekzaklorosiklotrifosfazetrien, alkoliz, siklofosfazenler, Hexachlorocyclotriphosphazetriene, alcoholyses, cyclophosphazenes
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans tezi IIEKZAKLOROSİKLOTRİFOSFAZETRİEN'İN BAZI ALKOLLERLE REAKSİYONLARI Meral YILDIRIM Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2001, sayfa: 78 Bu çalışmada hekzaklorosiklotrifosfazetrien'in, 1-hidroksi naftalen (1-naitol), 1,3- rezorsinol, 4~(2-pridilazo) rezorsinol, />etil fenol, /;-izopropil fenol ile reaksiyonları gerçekleştirilmiştir. Hekzaklorosiklotrifosfazetrien hava ve neme karşı duyarlı olduğu için reaksiyonlar havasız ve nemsiz argon ortamında gerçekleştirilmiştir. Bileşiklerin alkolatları metalik sodyum ile muamelesi sonucu elde edilmiştir. Hekzaklorosiklotrifosfazetrien ile reaksiyonlar önce 0 °C'de daha sonra çözücünün kaynama sıcaklığında yapılmıştır. Elde edilen ürünler ince tabaka ile izlendikten ve kolon kromatografisi ile saflaştırıldıktan sonra İR, 'H, 13C, 3,P-NMR ve Kütle Spektrometresi kullanılarak yapıları aydınlatılmıştır. Yapıları tam aydınlatılabilen bileşiklerin 2,4,6-tris(m-hidroksifenoksi)-2,4,6- triklorosiklotrifosfazen, bis(izo-propilfenoksi)tetraklorosiklotri fos Tazen oldukları anlaşılmıştır. /;-etil fenoksi ile bir izomer karışımı ve bir fosfor bileşiği tespit edilmiştir, a-hidroksi naftalen ile iki ayrı ürün elde edilmiştir. 4-(2-pridilazo) rezorsinol ile reaksiyonundan bir fosfazen veya herhangi bir fosforlu bileşik elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Master Thesis HIE REACTIONS OFHEXACIILOROCYCLOTRIPHOSPHAZETRIENE WITH SOME ALCOHOLS Meral YILDIRIM Graduate School of Natural and Appllied Sciences Department of Chemistry 2001, page: 78 In this study, the reactions of hexachlorocyclotriphosphazetriene with I -hydroxy naphtalene, 1,3-resorcinol, 4-(2-pyridylazo)resorcinol, /;-ethylphenol, p- isopyropylphenol have been investigated. Since hexachlorocyclotriphosphazetriene is sensitive to air and moisture, experimental studies were carried out in argon atmosphere. The alcoholates were prepared from alcohol and metallic sodium. In the first hexachlorocyclotriphosphazetriene and alcoholate were reacted at 0 "C and then the reaction was refluxed in the boiling solvents. After the reaction products were followed by thin layer chromatography, they were seperated by using column chromotography. Their structure were defined by IR, 'H,,3C, 31P-NMR and mass spectroscopies. The defined compounds are 2,4,6-tris(m-hydroxyphenoxy)-2,4,6- trichlorocyclotriphosphazetriene, bis(p-isopyropylphenoxy) tetrachlorocyclo triphosphazetriene. A mixture of the substituted-phosphazene isomers and a phosphorus compound were obtained from the reaction p- ethylphenol, and two products were also obtained from the reaction of a-hydroxy naphtalene. Phosphazene or any phosphorus compound could not be isolated from the reaction of phosphazene with 4-(2- pyridylazo)resorcinol.