Darıca-Aşağı Ulupınar (Malatya) köyleri arasındaki bölgenin jeolojisi ve Kepezdağı volkanitlerinin kökeni
Geology of the region between Darıca-Aşağı Ulupınar villages and origin of the Kepezdağı volcanics
  1. Tez No: 114329
  2. Yazar: BÜLENT KALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELAHAT BEYARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bazalt, Piroklastik kayaç, Kepezdağı volkanitleri, Petrografi, Petroloji, Malatya, Türkiye, Basalt, Pyroclastic rock, Kepezdağ Volcanics, Petrography, Petrology, Malatya, Turkey
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
III ÖZET Yüksek Lisans Tezi Danca- Aşağı Ulupınar (Malatya) Köyleri Arasındaki Bölgenin Jeolojisi ve Kepezdağı Volkanitlerinin Kökeni Bülent KALI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 63 İnceleme alanı Doğu Toros Orojenik Kuşağı içerisinde, Malatya ili batısında Kozluca - Balaban beldeleri arasında yer almaktadır. Çalışma alanında yaşlıdan gence doğru; 1- Eosen ( Lutesiyen ) yaşlı Yenice Formasyonu, 2- Eosen yaşlı Balaban Formasyonu, 3- Orta- Üst Miyosen yaşlı Kepezdağı Volkanitleri ve 4- Pliyo-Kuvaterner yaşlı Alüvyonlar olmak üzere dört farklı birim yüzeylemektedir. İnceleme alanının en yaşlı birimi olan Yenice Formasyonu, ince-orta taneli kumtaşı aratabakalı marn, ince marn aratabakalı kumlu kalkerlerden, meydana gelmiştir. Balaban Formasyonu, Yenice Formasyonu üzerine uyumlu olarak gelmekte ve marn tabakaları bulunduran konglomeralardan oluşmaktadır. Çalışmanın asıl amacını oluşturan, petrografik, petrolojik ve jeokimyasal özellikleri incelenen, Kepezdağı Volkanitleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en genç volkanik birimlerinden biri olup, Yenice ve BalabanIV Formasyonlarını uyumsuz olarak örtmektedir. Birim esas olarak, lav akıntıları ve piroklastik kayaçlardan oluşmaktadır. Jeokimyasal çalışmalar sonucu elde edilen veriler, magma tipinin kalkalkalen, tektonik ortamın ise dalma-batmaya bağlı olarak yaklaşan levha sınırları olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT Masters Thesis Geology of The Region Between Danca- Aşağı Ulupınar Villages and Origin of the Kepezdağı volcanics Bülent KALI Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering 2001, Page: 63 The investigated area is situated between Kozluca and Balaban in the western part of Malatya (in the Eastern Taurus Orogenic Belt). The lithological units of the studied area (in chronological older), Eocene Yenice Formation, Eocene Balaban Formation, Middle Upper Miocene Kepezdağı Volcanics, Pliyo-Quvaternary alluviums. The Yenice Formation which is the oldest unit of the study area is composed of fine-medium grained, marl with sandstone intercalations, sandy limestone with fine marl intercalations. The Balaban Formation cover conformably the Yenice Formation and is composed of fine sandstone and conglomeretes. The Kepezdağı Volcanics of which petrographical, petrological and geochemical properties are subject of this study are one of the youngest volcanics of the Eastern and Southeast Anatolian Regions. They overlay theVI Yenice and Balaban Formation with an angular unconformity. These units are composed of lava flows and pyroclastic rocks. The geochemical data indicate that the Kepezdağ Volcanics are derived from the calcalkaline magma related with subduction and tectonic evolution is subduction zone.