Sıçanlarda (ratlarda) östrüs siklusunun farklı evrelerinde vitamin-A, E, C ve beta-karoten ile serum çinko, bakır ve selenyum'un endokrin dengeye bağlı olarak değişimi
Variation in the concentration of zinc, copper, selenium, vitamin-A, E, C and beta-carotene during different phases of estrus cycle depending upon endocrinological balance in rats
  1. Tez No: 114338
  2. Yazar: MUAMMER BEYTULLAH ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHİT KONAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: östrüs siklusu, A-vitamini, E-vitamini, C-vitamini, p-karoten, Çinko, Selenyum, Balar. Bu tez FÜNAF 342 nolu proje olarak desteklenmiştir, Estrus cycle, Vitamin-A Vitamin-E, Vitemin-C, p-carotene, Zinc, Selenium and Copper
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi SIÇANLARDA ( KATLARDA ) ÖSTRÜS SİKLUSUNUN FARKLI EVRELERİNDE VİTAMİN-A, E, C VE 0-KAROTEN İLE SERUM ÇİNKO, BAKIR VE SELENYUM'UN ENDOKRİN DENGEYE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ Muammer B. ÇİÇEK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2001, sayfa: 34 Östrüs siklusu boyunca organizmada gerek iz element ve gerekse bazı vitamin seviyelerinde önemli değişiklikler oluşmaktadır. Bu çalışmada; sıçanlarda östrüs siklusunun farklı evrelerinde serum vitamin-A, E, C ve p-karoten ile çinko, bakır ve selenyumun endokrin dengeye bağlı olarak değişiminin tespiti amaçlanmıştır. Araştırmamız süresince toplam 28 adet (n=28) Wistar sıçan (rat) kullanıldı. Vajinal smear yöntemiyle sıçanlarda östrüs siklusunun dört farklı safhasının her biri için yedişer adet sıçan kullanıldı. Daha sonra sıçanlar dekapite edilerek serumları alındı. Alınan serumlarda vitamin-A E, C, P-karoten ve selenyum ile çinko miktarları tespit edildi. Deney sonuçlarımıza göre A E ve C-vitaminleri östrüs safhasında en yüksek, proöstrüs safhasında ise en düşük değerde; p-karoten miktarı en yüksek diöstrüs-2 safhasında, en düşük diöstrüs-1 safhasında bulunmuştur. Selenyum miktarı en yüksek östrüs safhasında, en düşük proöstrüs safhasında tespit edilmiştir. Çinko miktarı en yüksek diöstrüs-1, en düşük diöstrüs-2 safhasında bulunmuştur. Balar analizlerinde anlamlı sonuçlar elde edilemediğinden, değerlendirmeye alınmamıştır. Bu sonuçlar östrüs siklusunun farklı evrelerindeki hormonal değişim ile ilişkilendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
m SUMMARY Master Thesis VARIATION IN THE CONCENTRATION OF 22NC, COPPER, SELENIUM, VITAMIN-A, E, C AND P-CAROTENE DURING DIFFERENT PHASES OF ESTRUS CYCLE DEPENDING UPON ENDOCRINOLOGICAL BALANCE IN RATS Muammer B. ÇİÇEK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 2001, Page: 34 Throughout the estrus cycles, significant changes in the serum concentration of the trace elements and vitamins are noticed. In the present study, it was aimed to determine the levels of vitamin-A, E, C, 0- carotene and zinc, copper, selenium during different phases of estrus cycle with relation to the endocrin levels. A total of 28 Wistar rats were used in the study. Each phases of estrus was diagnosed by vaginal smear. Seven rats were allocated to each phase of estrus cycle. Serum samples were collected from decapitated rats. The concentration of vitamin-A, E, C and |3- carotene, selenium, zinc and copper were determined in the collected serum. Our results indicate that, the highest concentrations of vitamins A, E and C were found in estrus phase and the lowest concentrations were in proestrus phase. The highest level of P- carotene was in the diestrus phase 2 and the lowest level was in the diestrus phase 1. The highest amount of selenium was determined in the estrus phase and the lowest amount was in the proestrus phase. Whereas the highest concentration of zinc was found in diestrus phase 1 and the lowest concentration was found in diestrus phase 2. Meanwhile, the result of copper was meaningless, so that it was not given here. These results could be useful for the possible association to the hormones level in various phases of estrus.