'Ağır metal (Hg++, Cu++, Cd++, Pb++)-hormon etkileşiminin arpa (hordeum vulgare L.) tohumlarının çimlenmesi üzerindeki etkilerinin araştırılması'
A Research on the effects of heavy metal and hormone interaction on the barley (hordeum vulgare L.) seed germination
- Tez No: 114339
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER MUNZUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal, çimlenme, kök ve koleoptil büyümesi, giberellin, kinetin \, Heavy metal, germination, root and coleoptile growth, GA3, kinetin
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ AĞIR METAL (Hg++, Cu++, Cd++, Pb++ - HORMON ETKİLEŞİMİNİN ARPA (Hordeum vulgare L.) TOHUMLARININ ÇİMLENMESİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI İnci Gezinci Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoli Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 66 Bu çalışmada Hg++, Cu++, Cd++ ve Pb++'nun arpada tohum çimlenmesi, kök ve koleoptil büyümesi üzerindeki etkileri ve bu etkilerin dıştan uygulanan GA3 ile kinetine verdiği tepkiler araştırılmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlara göre; çimlenme, kök ve koleoptil büyümesi üzerine en fazla toksik etkiyi civa göstermiş ve civayı sırasıyla kadmiyum, bakır, kurşun izlemiştir. Genel olarak ağır metal katyonunun konsantrasyonundaki artışa paralel olarak çimlenme oranı, kök ve koleoptil büyümesi azalmıştır. Belirli konsantrasyonlardan itibaren radikula testayı yırtmış, yani çimlenme gerçekleşmiş, fakat kök veya koleoptil gelişimi olmamıştır. Civanın düşük konsantrasyonları kök büyümesini koleoptil büyümesine göre biraz daha fazla engellemiştir. Fakat yüksek konsantrasyonlarda koleoptil büyümesinin bu elemente olan duyarlılığı köke göre artmış ve koleoptil büyümesi kök büyümesine göre daha düşük konsantrasyonlarda tümüyle durmuştur. Kadmiyum ve bakır kök büyümesini, koleoptil büyümesine göre daha fazla engellemiştir. Kurşunda ise buna aksi bir durum gözlenmiş ve bu elementin koleoptil büyümesi üzerinde oluşturduğu inhibitif etki köke göre biraz daha fazla olmuştur. Bitki büyüme maddesi (GA3 ve kinetin) uygulaması, ağır metallerin çimlenme üzerinde oluşturduğu engelleyici etkiyi ortadan kaldıramamıştır. Fakat ağır metallerin koleoptil üzerinde meydana getirdikleri büyüme inhibisyonu kinetin muamelesiyle büyük oranlarda azalmıştır. Bu sonuç, kinetine göre düşük oranlarda olmakla birlikte, GA3 için de tespit edilmiştir. Son olarak, ağır metallerin kök büyümesi üzerinde oluşturdukları engelleyici etki kinetin uygulamasıyla iyice artmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY M. Sc. Thesis A RESEARCH ON THE EFFECTS OF HEAVY METAL AND HORMONE INTERACTION ON THE BARLEY (Hordeum vulgare L.) SEED GERMINATION İnci Gezinci Fırat University Natural and Applied Sciences Institution Department of Biology 2001, Page: 66 In this study, the effects of Hg“”“, Cu**, Cd +* and Pb”^ on the barley seed germination, root and coleoptile growth the reactions of these effects on the kinetin and GA3, which are applied from out. According the results we have obtained, mercury is found out to have the most toxic influence on germination, and root and coleoptile growth, and it's followed by cadmium, copper and lead in order. In general, parallel to the increase in the heavy metal cation concentration, the rate. of germination, root and coleoptile growth have decreased. After a certain concentration level the radicula tore up the testa, the new germination took place, but there occurred no root or coleoptile growth. Low concentration of mercury hindered root growth more than they did the coleoptile growth. However, in higher concentrations, the sensitivity of coleoptile growth to this element grew more than that of the root; and the coleoptile growth completely ceased in comparison to root growth in lower concentrations cadmium and copper hindered root growth more than coleoptile growth. Yet, in the lead a contrary case was observed; the inhibitive effect that element had on the coleoptile growth was higher than that on root growth. Plant growth substance (GA3 and kinetin) application hasn't eliminated the hindering effect, which heavy metals have on germination. On the other hand, through kinetin application, the growth inhibition that heavy metals create on coleoptile has decreased to a large extent. This result, though low when compared with that of kinetin, has also been obtained for GA3. Lastly, the inhibitive effect, which heavy metals have on root growth, has remarkably increased through kinetin application.