Lineer fosfazenlerin alkil sübstitüe bileşiklerinin sentezi
The Synthesis of alkyl substitue compounds of linear phosphazenes
  1. Tez No: 114348
  2. Yazar: FATİH ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Monofosfazenler, Fosfıniminler, Alkil sübstitüe monofosfazenler, N- diklorofosforil-P-trikloromonofosfazen türevleri, Monophosphazenes, Phosphinimines, Alkyl sübstitüed monophosphazenes, N-dichlorophosphoryl-P-trichloromonophosphazene derivatives
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
II ÖZET DOKTORA TEZİ LİNEER FOSFAZENLERİN ALKİL SÜBSTİTÜE BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ Fatih ASLAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2001, Sayfa:73 Bu çalışmada lineer bir fosfazen olan N-diklorofosforil-P-trikloromonofosfazenin C13P=N-P(0)C12 (1) bazı alifatik Grignard bileşikleri ile reaksiyonları incelenmiştir. Hem lineer fosfazen hem de Grignard bileşikleri hava ve neme karşı duyarlı olduklarından çalışmalar havasız ve nemsiz ortamda (Argon atmosferinde) gerçekleştirilmiştir. Grignard bileşiği olarak benzilmagnezyum bromür, 2-fenil-etilmagnezyum bromür, trimetilsililmetilmagnezyum klorür, n-bütilmagnezyum bromür, siklohekzilmagriezyum bromür, siklopentilmagnezyum bromür, t-bütilmagnezyum bromür, i-propilmagnezyum bromür ve etilmagnezyum bromür kullanılmıştır. Reaksiyon sonucu elde edilen ürünler ince tabaka ve kolon kromotografisi ile saflaştırıldıktan sonra İR, elementel analiz, 'H, 13C, 31P-NMR ve kütle spektroskopisi yöntemleri ile yapıları belirlenmiştir. Bu bileşiklerin termal degradasyonu TGA yöntemiyle incelenmiştir. Yapılan aydınlatılan bileşiklerin, tri(benzil)fosforil, tri(2-fenil-etil)fosforil, N- diklorofosforil-P-tris(trimetilsililmetil)monofosfazen, tri(n-bütil)fosforil ve N- di(siklohekzil)fosforil-P-tri(siklohekzil)monofosfazen oldukları anlaşılmıştır. Fosfazenin t-bütil, siklopentil, i-propil ve etil magnezyum bromür ile reaksiyonu sonucu fosfazen veya her hangi bir fosforlu bileşik izole edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT PhD Thesis THE SYNTHESIS OF ALKYL SUBSTITUE COMPOUNDS OF LINEAR PHOSPHAZENES Fatih ASLAN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 2001,Page:73 In this study, the reaction of N-dichlorophosphoryl-P-trichloromonophosphazene C13P=N~P(0)C12 (1) with alkyl Grignard reagents were studied. Since both linear phosphazenes and Grignard reagents are sensitive to air and moisture, experimental studies were carried out at without air and moisture (In Argon Atmosphere). Benzylmagnesium bromide, 2-phenyl-ethylmagnesium bromide, trimethylsylilmethylmagnesium chloride, n-buthylmagnesium bromide, cyclohexylmagnesium bromide, cyclopentylmagnesium bromide, t-butylmagnesium bromide, i-propylmagnesium bromide and ethylmagnesium bromide were chosen as Grignard reagents. After the reaction products were separated by using thin layer and column chromotographies, their structure were defined by IR, elementel analysis, 'H, I3C, 31P-NMR and mass spectroscopies. Thermal degradation of these compounds is investigated by TGA method. The defined coumpounds are tri(benzyl)phosphoryl, tri(2-phenyl-ethyl)phosphoryl, N- dichlorophosphoryl-P-tris(trimethylsylilmethyl)monophosphazene, tri(n-buthyl)phosphoryl and N-di(cyclohexyl)phosphoryl-P-tri(cyclohexyl) monophosphazene. Phosphazene or any phosphorus compound could not be isolated from the reaction of phosphazene with t-buthyl, cyclopentyl, i-propyl and ethyl magnesium bromide.