Bir anaerobik çamur çürütme sisteminde çeşitli yük parametrelerinin sistem verimine etkileri
The Effect of various load parameters on system efficiency in on anaerobic sludge digestion system
  1. Tez No: 114353
  2. Yazar: YAVUZ DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF SAATÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Evsel atıksu arıtma çamuru, anaerobik arıtım, organik yük, metan üretimi, Swage sludge, anaerobic treatment, organic load, methane production
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİZSNS TEZİ BİR ANAEROBİK ÇAMUR ÇÜRÜTME SİSTEMİNDE ÇEŞİTLİ YÜK PARAMETRELERİNİN SİSTEM VERİMİNE ETKİLERİ Yavuz DEMİRCİ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa : 85 Bu çalışmada, Belediyelere ait evsel atıksu arıtma tesislerinde oluşan ve sağlık riski taşıyan arıtma çamurlarından, biyogaz elde edilmesi ve tam ölçekli bir anaerobik çamur çürütme sisteminde çeşitli yük parametrelerinin arıtma verimine etkileri araştırılmıştır. Araştırma mezofilik sıcaklıkta (ortalama 35 °C) çalışan Ankara Büyükşehir Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi'nin Anaerobik çamur çürütücü kısmında yürütülmüştür. 8 adet özümleyicinin bulunduğu sistemde 3. ve 4. özümleyiciler örnek olarak seçilmiş ve bunlar üzerinde gerekli değerlendirmeler yapılmıştır. Analizler günlük olarak yapılamış ve deneysel çalışmalar 6 ay sürdürülmüştür. Sonuçlar, hidrolik bekleme süresinin ortalama 20-22 gün, organik yükün 1.2-1.5 kg UKM/m3/gün ve özümleyicilerdeki pH'nın ortalama 7.3 olduğu şartlarda ideal gaz üretiminin ortalama 5000-5500 m3/gün olduğunu göstermiştir. Ayrıca özümleyici-lerdeki uçucu katı madde (UKM) ile oluşan gaz miktarları arasında doğrusal bir ilişkinin olduğu ve UKM miktarının arışına bağlı olarak gaz üretiminin arttığı saptanmıştır. Bulgular, giderilen her 5 kg UKM başına 1 m3 gaz üretildiğini göstermektedir. Özümleyicilerde toplam uçucu asit (TUA)/alkalinite oranı genellikle 0.1 'in altında bulunmuştur. Ancak bu oranın 0.12'ye çıkmasıyla gaz üretimi düşmektedir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT MASTER THESIS THE EFFECT OF VARIOUS LOAD PARAMETERS ON SYSTEM EFFICIENCY IN AN ANAEROBIC SLUDGE DIGESTION SYSTEM Yavuz DEMİRCİ Fırat University Graduate School of Natural Applied Sciencies Depertrrient of Environmental Engineering 2001, Page: 85 In this study, it was investigated the production of biogas from the treatment sludge, which occur in the municipal domestic wastewater treatment plants and have the health risk, and the effects of various load parameters on the treatment efficiency in a full scale anaerobic sludge digestion system. The study was carried out in Ankara-City Wastewater Treatment Plant which have the anaerobic sludge digester worked in the mesophilic conditions (37 °C). 3. and 4. number of digester in the treatment plant having 8 unit digester were selected as example and the evaluations were made on these digester. The analyses were daily made during six mounts. The results indicated that the optimal gas production was 5000-5500 m3/day in the conditions which pH into the digester was 7.3, the organic load varied in the range of 1.2- 1.5 kg VSM/m3.day and the hydraulic retention time varied in the range of 20-22 days. However, it was found that the relationship between the volatile solid matter into the digesters and the produced gas amount was straight line and the gas amount increased with an increase in the volatile solid matter. It was shown that the gas production was 1 m3/5 kg removed VSM and the ratio of total volatile acid to the alkalinity into the digesters was generally less than 0.1 value. But the gas production decreased in the higher value than 0. 12.