Asetilsalisilik asit uygulamasının fasulye (phaseolus vulgaris L.) çeliklerinde tuzun etkisine karşı yarattığı bazı fizyolojik etkiler ve bu etkilerin biyokimyasal ilişkilerinin araştırması
Some physiological effects created by asa application as response to salt effect at the bean (phaseolus vulgaris L.) shoots and analyses of biochemical relations of this effects
- Tez No: 114360
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER MUNZUROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Asetilsalisilik asit (ASA: Aspirin), Phaseolus vulgaris, Çelik, Doku kültürü, Bitki hormonları, Sodyum klorür (NaCI), protein, Acetylsalicylic acid (ASA: Aspirin), PhaseoJus vulgaris, Cutting, Tissue culture, Plant hormones, Sodium chloride (NaCI), Protein
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ T. 114362 ASETİLSALİSİLİK ASİT UYGULAMASININ FASULYE ( Phaseolus vulgaris L. ) ÇELİKLERİNDE TUZUN ETKİSİNE KARŞI YARATTIĞI BAZI FİZYOLOJİK ETKİLER ve BU ETKİLERİN BİYOKİMYASAL İLİŞKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Songül Çanakçı Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 80 Bu araştırmada, bir haftalık fasulye ( Phaseolus vulgaris L. Strike) fidelerinden alman çeliklerde, transpirasyon hızı, ağırlık ve yaş - kuru ağırlık değişimi, pigment ve protein miktarı üzerine 50 ppm asetilsalisilik asit (ASA) ile % 1 NaCI etkileşiminin etkileri araştırılmıştır. Ayrıca aynı türün bir aylık fidelerinin primer yapraklarından alınan 2 cm çapındaki disklerde ağırlık değişimi, pigment, protein, sitokinin ve absisik asit (ABA) miktarları üzerine 50 ppm asetilsalisilik asit ile % 1 NaCI etkileşiminin etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Çelik ve disklerin total protein miktarı Lowry (1951) metodu kullanılarak tayin edilmiştir. Disklerde endogen sitokinin tayini için Letham ( 1971) 'm modifıye edilmiş spesifik kotiledon genişleme testi kullanılmıştır. Özellikle endogen ABA miktarı kantitatif olarak tespit edilmeye çalışılmış ve bu amaçla HPLC yöntemi kullanılmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlara göre; genel olarak 50 ppm ASA uygulanan çeliklerdeki transpirasyon hızı sadece kontrol (tampon) grubuna ait çeliklere göre, 50 ppm ASA + % 1 NaCI uygulanan çeliklerdeki transpirasyon hızı hem 50 ppm ASA uygulanan çeliklere ve hem de % 1 NaCI uygulanan çeliklere göre daha düşük çıkmıştır. Burada, ASA'nın antitranspirant özelliği çeliklerin canlı kalabilme süresini uzatmıştır. Yaş ağırlık bakımından 50 ppm ASA uygulanmış çelikler ile kontrol (tampon) grubuna ait çelikler arasında istatistik açıdan fark gözlenmemiştir. Ancak 50 ppm ASA + % 1 NaCI uygulanmış çeliklerdeki yaş ağırlık kaybının % 1 NaCI uygulanmış çeliklere göre daha az olduğu gözlenmiştir. Ayrıca 50 ppm ASA + % 1 NaCI uygulanmış çeliklerin yaş ağırlıkları sadece 50 ppm ASA uygulanmış çeliklere göre daha düşük çıkmıştır. Bu sonuç ise dokuların su içeriğinden kaynaklanmıştır. Tuz stresine maruz bırakılmış çeliklerin su içerikleri ASA uygulanmış çeliklere göre daha düşük çıktığı için, ASA uygulaması kuru madde miktarının % olarak değerini düşürmüştür. Su içeriği miktarının gruplara göre ve sırasıyla çoktan aza doğru kontrol (tampon ), 50 ppm ASA, 50 ppm ASA + % 1 NaCI ve % 1 NaCI şeklinde olduğu gözlenmiştir. 50 ppm ASAIII uygulanan disklerdeki yaş ağırlık artışı kontrol (tampon) grubuna ait disklere, kontrol (tampon) grubuna ait disklerdeki yaş ağırlık artışı da 50 ppm ASA + % 1 NaCI uygulanan disklere göre daha yüksek olmuştur. Ağırlık artışı bakımından 50 ppm ASA + % 1 NaCI uygulanan diskler ile % 1 NaCI uygulanan diskler arasında istatistik açıdan herhangi bir fark gözlenmemiştir. 50 ppm ASA uygulamasının hem çelik, hem de diskteki pigment miktarını etkilediği anlaşılmıştır. Çeliklerdeki klorofil b ve total pigment II miktarının gruplara göre ve sırasıyla çoktan aza doğru 50 ppm ASA, kontrol (tampon), 50 ppm ASA + % 1 NaCI ve % 1 NaCI şeklinde olduğu gözlenmiştir. Klorofil a ve total pigment I miktarı bakımından kontrol (tampon ) grubuna ait çelikler ile sadece ASA uygulanmış çelikler arasında istatistik açıdan fark gözlenmemiştir. Aynı durum tuz stresine maruz bırakılmış diğer iki grup için de tespit edilmiştir. Ancak tuz stresine maruz bırakılmış çeliklerin klorofil a ve total pigment I miktarları, tuz stresine maruz bırakılmamış çeliklere göre daha düşük çıkmıştır. Bu da tuz stresinin klorofil a ile total pigment I miktarını azalttığını ve ASA uygulamasının bu sonucu etkilemediğini göstermektedir. Çeliklerin karotenoid içerikleri ise sadece kontrol (tampon) grubunda yüksek çıkmış, diğer gruplar arasında herhangi bir fark belirlenmemiştir. Disklerdeki pigment analizleri sonuçlarına gelince, 50 ppm ASA uygulanan disklerdeki korofil a miktarı kontrol ( tampon) grubuna göre, 50 ppm ASA + % 1 NaCI uygulanan disklerdeki klorofil b miktarı da % 1 NaCI uygulanan disklere göre daha fazla çıkmıştır. 50 ppm ASA uygulanan diskler ile kontrol (tampon) grubuna ait diskler arasında korofil b, total pigment I ve II bakımından istatistik açıdan fark gözlenmemiştir. Yine 50 ppm ASA + % 1 NaCI uygulanan diskler ile % 1 NaCI uygulanan diskler arasında korofil a, total pigment I ve II bakımından istatistik olarak farklılık belirlenememiştir. 50 ppm ASA uygulanan disklerde ve kontrol ( tampon) grubuna ait disklerde korofil a, korofil b, total pigment I ve II miktarı 50 ppm ASA + % 1 NaCI uygulanan disklere ve % 1 NaCI uygulanan disklere göre yüksek çıkmıştır. Disklerdeki karotenoid miktarı bakımından dört grup arasında da istatistik açıdan herhangi bir fark tespit edilmemiştir. Çeliklerde total protein tayinlerinde kontrol ( tampon) grubu ile 50 ppm ASA grubu arasında istatistik olarak fark görülmemiştir. Ancak 50 ppm ASA + % 1 NaCI uygulanan çeliklerin total protein miktarları, sadece % 1 NaCI uygulanan çeliklere göre daha yüksek çıkmıştır. Disklerin protein içeriği ise dört grup arasında da farklılık göstermiştir. Bu farklılığın gruplara göre ve sırasıyla çoktan aza doğru 50 ppm ASA, kontrol ( tampon), 50 ppm ASA + % 1 NaCI, % 1 NaCI şeklinde olduğu belirlenmiştir. Disklerde yapılan hormon analizlerinin sonuçlarına bakıldığında, 50 ppm ASA uygulanan disklerin sitokinin içerikleri kontrol (tampon) grubuna kıyasla daha yüksek çıkmıştır. Kontrol ( tampon) grubuna ait disklerin sitokinin içerikleri ise 50 ppm ASA + % 1 NaCI uygulanan disklere göre daha yüksek bulunmuştur. Fakat 50 ppm ASA + % 1 NaCI uygulanan diskler ile % 1 NaCI uygulanan disklerin sitokinin içerikleri arasında istatistik açıdan fark gözlenmemiştir. Disklerin ABA içerikleri uygulamalara bağlı olarak önemli farklılıklar göstermiştir. Kontrol (tampon) olarak kullanılan disklerin endogen ABA miktarlarının sadece 50ppm ASA uygulanan disklere göre ve % 1 NaCI uygulanan disklerin ABA içeriklerinin de 50 ppm ASA + % 1 NaCI uygulanan disklere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, asetilsalisilik asit antitranspirant özelliğinden dolayı fasulye çeliklerinde transpirasyonu azaltmıştır. Tuzun yarattığı osmotik etkiye karşı; çeliklerde ve disklerde yaş ağırlık kaybını, çeliklerde klorofil b ve total pigment II yıkımını, disklerde klorofil b yıkımını belirli oranlarda engellemiştir. Karotenoid miktarı üzerinde önemli bir etkide bulunmamıştır. Çeliklerde ve disklerde strese bağlı olarak ortaya çıkan protein yıkımını azaltmıştır. Disklerde sitokinin yıkımını nisbeten inhibe etmiştir, özellikle tuz stresine bağlı olarak artan endogen ABA miktarını önemli oranlarda düşürmüştür. Bu hormonal etkilerle dokunun canlı kalabilme süresini ( tazeliğini ) uzatmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis SOME PHYSIOLOGICAL EFFECTS CREATED BY ASA APPLICATION AS RESPONSE TO SALT EFFECT AT THE BEAN (Phaseolus vulgaris L.) SHOOTS AND ANALYSES OF BIOCHEMICAL RELATIONS OF THIS EFFECTS Songül Çanakçı Fırat University Natural and Applied Sciences Institution Department of Biology 2001, Page: 80 The aims of this were to investigate the interactive effects of 50 ppm acetylsalicylic acid (ASA) and 1 % NaCI on amount of protein and pigment, changes of total and wet-dry weight, transpiration velocity at shoots taken from one week old bean (JPhaseolus vulgaris L.) seedlings; Interactive effects of 50 ppm acetylsalicylic acid and 1 % NaCI solution on weight change, amounts of pigment, protein, cytokinin and abscisic acid (ABA) was also tried to be determined at the 2 cm diameter discs taken from primary leaves of öne month old seedlings of the same species. Total protein amounts of shoots and discs have been determined by using Lowry (1951) method. For determination of endogen cytokinin at the discs, a modified form of specific cotyledone expanding test was used, Letham (1971). Especially, amount of endogen ABA was tried to be determined quantitatively, and HPCL method was used for this purpose. According to the experimental results; generally, transpiration velocity at shoots treated with 50 ppm ASA was found lower man,only control (buffer) group shoots, transpiration velocity at shoots treated with 50 ppm ASA + 1 % NaCI was found to belower Ihan that of shoots treated with 50 ppm ASA and 1 % NaCI.This antitranspirant characteristic of ASA has prolonged life duration of shoots. From the wet weight point of view, no difference was, statistically, observed between 50 ppm ASA treated and control (buffer) group shoots. However wet weight lost of shoots treated with 50 ppm ASA+ 1 % NaCI was found lower than that of 1 % NaCI treated ones. Wet weight of shoots treated with 50 ppm ASA + 1 % NaCI was lower than shoots treated with only 50 ppm ASA. This result is due to water contents ofVI tissues. Because of water contents at shoots that subjected to salt stress was lower than ASA treated shoots; ASA application has decreased dry subtance amount as percent Water contents of control (buffer), 50 ppm ASA, 50 ppm ASA + 1 % NaCI and 1 % NaCI groups were observed from higher to lower sequentielly. Wet weight increase at 50 ppm ASA treated discs was found to be more than control group discs. For 50ppm ASA + 1 % NaCI treated discs it has been less than control group discs. Meanwhile, wet weight of discs treated with 50 ppm ASA + 1 % NaCI group was less than control. There were not found any significant differences in the wet weight 50 ppm ASA + 1 % NaCI and 1 % NaCI. Pigment contents was found to be effected in both shoots and discs treated with 50 ppm ASA. Total pigment II and chlorophyll b levels were found as 50 ppm ASA > control > 50 ppm ASA + 1 % NaCI > 1 % NaCI treated shoot groups. There was no any significant differences in total pigment I and chlorophyll a content between control and 50 ppm ASA treated shoots. It was also found to be the same between other two groups that have been subjected to salt stress. However, chlorophyll a and total pigment I levels in salt stressed shoots were lower than shoots which has not been subjected to salt stress. This means that chlorophyll a and total pigment I level was decreased in salt stressed group but no change in ASA applied group. Carotenoid amount of Control shoots was higher than that of the other three group. There, wasn't any difference statistically in carotenoid amounts between other three groups. The data of pigment analyses presented here showed that the chlorophyll a level in discs treated with 50 ppm ASA was higher man that of control group. Meanwhile, the level of chlorophyll b was found to be higher in discs treated with 50 ppm ASA + 1 % NaCI than 1 % NaCI treated group. There was no any significant differences in chlorophyll b, total pigment I and II levels between 50 ppm ASA and control group of discs. This similarity was also found for chlorophyll a and total pigment I and II level between 50 ppm ASA + 1 % NaCI and 1 % NaCI treated discs. The chlorophyll a, chlorophyll b, total pigment I and II levels were found higherin discs of control and 50 ppm ASA than 50 ppm ASA + 1 % NaCI and 1 % NaCI groups. However, there was no any significant differences for carotenoid amount between control and expermental groups. For total protein at shoots no difference was statistically determined between Control and 50 ppm ASA treated groups. But total protein amount of shoots treated with 50 ppm ASA + 1 % NaCI was found higher than that of shoots treated with only 1 % NaCI. There was significant differences in protein content of all four discs groups. The protein level was found to be as 50 ppm ASA > control > 50 ppm ASA + 1 % NaCI > 1 %NaCI sequentially. Hormonal analyses results of discs have shown that, cytokinin contents of 50 ppm ASA treated discs are higher than that of control group. Meanwhile cytokinin content of control group discs were found higher than 50 ppm ASA + 1 % NaCI solution treated discs. But there was no any significant differences between the 50 ppm ASA + 1 % NaCI and 1 % NaCI treated discs groups. ABA contents of discs have shown great differences depending upon the treatment. Endogen ABA amount of control discs was found to be higher i^mM^»^^vıı Ihan 50 ppm ASA treated discs; ABA contents of 1 % NaCI treated discs was determined higher than 50 ppm ASA +1 % NaCI treated discs. As a result, acetylsalicylic acid has decreased transpiration at bean shoots because of its antitiranspirant characteristic. Opposite to the osmotic effect created by salt ASA application inhibited wet weight lost at shoots and discs, collapsing of chlorophyll b and total pigment II at shoots, and collapsing of chlorophyll b at discs to certain ratios. It hasn't affected carotenoid amount at an important level. But it has decreased protein collapsing at shoots and discs created by stress. ASA has also inhibited cytokinin collapsing at discs comperativelly. It has considerably, decreased endogen ABA that increasing depending on especially salt stress. With these hormonal effects, it has prolonged tissue being alive time ( freshness ).