Gizli ısı enerji depolu düzlemsel bir güneş kollektörünün ısıl performansının deneysel olarak araştırılması
The Experimentally investigation of thermal performance of flat-plate solar collector with latent heat storage
- Tez No: 114359
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: FDM, Düzlemsel Kollektör, Gizli Isı Depolama, PCM, Flat-Plate Collector, Latent Heat Storage l
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ / GİZLİ ISI ENERJİ DEPOLU DÜZLEMSEL BİR GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜNÜN ISIL PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Ahmet KOCA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 90 Bu çalışmada gizli ısı depolamalı düzlemsel bir güneş kollektörü tasarlanarak, deneysel ve analitik incelenmiştir. Kollektör sistemi, güneş enerjisini depolama aracı olarak Faz Değiştiren Madde (PCM)'i kullanmıştır. Bu tip bir sistem ile ısıl enerjinin toplanması ve depolanması tek bir birimde yapılmaktadır. Sistem; sabit katmanlı ısı transfer akışkanı (yağ) ve tuz- hidratlı FDM'yi (ısı transfer akışkanının yoğunluğu sıvı FDM'nin yoğunluğundan daha düşük) kapsayan ısıl izolasyonlu bir kaptan oluşmaktadır. Isı transfer akışkanının (İTA) içinden geçen borulu ısı değiştirgeci, enerjinin salıverme işlemi süresince (geceleri ve bulutlu günlerde) evsel kulanım için soğuk suyu ısıtmada kullanılır. Yansıtıcı malzemelerle bir yüzeyi kaplanmış iki hareketli kapak, gün boyunca güneş enerjisinin absorbsiyonunu artırmada ekstra olarak kullanılmaktadır. Deneysel ve analitik çalışmaların sonucunda; FDM ve ITA'daki sıcaklık profiline bağlı olarak FDM'de depolanan enerji ve kollektörün ısıl performansına bağlı olarak da FDM'deki katı/sıvı arafazının yeri zamanın fonksiyonu olarak verilmiştir. Yukarıda bahsedilen değişkenlere göre analitik veriler ile deneysel sonuçların bir uyum içerisinde oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT MASTER THESIS THE EXPERIMENTALLY INVESTIGATION OF THERMAL PERFORMANCE OF FLAT-PLATE SOLAR COLLECTOR WITH LATENT HEAT STORAGE Ahmet KOCA Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Education 2001, Page: 90 In this study, a flat plate solar collector with latent heat storage was designed and investigated experimentally and analytically. i The collector system uses a salt-hydrate phase change material (PCM) as a solar energy storage medium. A system of this type combines collection and storage of thermal energy in a single unit. The system consists of a thermally insulated container, containing a layer of stationary heat transfer liquid (oil), floating over a layer of an immiscible salt-hydrate PCM (the density of the heat transfer liquid is obviously lower than that of the liquid PCM). A bent-pipe heat exchanger located in the heat transfer liquid (HTL) is used to heat- domestic cold water during the discharging process (at night and cloudy days). Two removable cover coated on their one side with a reflective material may be used as an optional extra to increase solar energy absorption during the day. The results of experimental and analytical studies on the effect of the temperature profiles in the PCM and in the HTL, stored energy in PCM and the location of the solid/liquid interfaces in the PCM on the thermal performance of the collector as a function of time are presented. Comparison between experimental results with analytical data, for mentioned values above, showed reasonable agreement.