Gövde borulu ısı değiştiricilerinin bilgisayar destekli tasarımı
Computer aided design for shell and tube heat exchangers
- Tez No: 114383
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YASİN VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gövde borulu ısı değiştiricileri, Bilgisayar programlama, Isıl hesaplamalar, Shell and tube heat exchangers, Computer program, Thermal calculations
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ GÖVDE BORULU ISI DEĞİŞTİRİCİLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIMI Asım BALB AY Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 103 Bu çalışmada, gövde borulu ısı değiştiricilerinin tasarımını gerçekleştirebilmek için bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Isı değiştiricilerinin sanayide bir çok uygulaması mevcuttur. Tasarımda küçük kapasiteli bir ısı değiştiricisinin kullanılması endüstriyel bir sistemin performansını düşüreceği gibi, gereğinden büyük bir ısı değiştiricisinin kullanılması ise gereksiz ilk yatırım maliyeti oluşturacaktır. Bu nedenle ısı değiştiricilerinin tasannu için gerekli hesaplamaların doğru yapılması önemlidir. Gövde borulu ısı değiştiricilerinin tasannu için Visual Basic 6.0 programlama dilinde bir program hazırlanmıştır. Program temel olarak tasarım, maliyet, ısıl sonuçlar ve fiziksel özellikler bölümlerinden oluşmaktadır. Isı değiştiricilerindeki her iki akışkan türü, debileri, giriş ve çıkış sıcaklıklarının belirli olması halinde; boru çapı, boruların diziliş düzeni, borular arası mesafe, boru eksenleri arası uzunluk ve boru geçiş sayısı seçilerek, en uygun gövde iç çapı ve boru uzunluğunun belirlenmesi incelenmiştir. Toplam işletme süresi için kuruluş gideri, işletme ve bakım giderleri toplamı en az olan ısı değiştiricisi çözüm olarak kabul edilmiş ve çözümler sanayide kullanılan ısı değiştiricileri ile karşılaştırıldığında bir yaklaşıklık gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Masters Thesis COMPUTER AIDED DESIGN FOR SHELL AND TUBE HEAT EXCHANGERS Asım B ALBAY Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Educational 2001, Page: 103 In this study is the prepare of a computer program for computer aided design for shell and tube heat exchangers. Heat exchangers have widely application in the industry. If A little capacity heat exchanger have been used in the design of heat exchanger, It will reduce a performance of a system of industrial moreover heat exchanger is used bigger capacity than normal one, the first unnecessary investment will compose. So, necessary correct computations is important for design of heat exchangers. To design shell and tube heat exchangers was prepared a program in Visual Basic 6.0 program. Main of program have parts of design, cost, thermal results and physical properties. The heat exchangers are becoming clear both of fluid type, flow rate, enter and exit temperature, far between tubes, length between tubes axis and number pass-tube are chosen and the most convenient inlet diameter of shell and reveal of the length of tube were inspected. Heat exchanger were accepted solution, which have the least expense of foundation for total enterprise time, total of expense of enterprise and attendance. When the solutions were compared with applications in the industry, approximately values were watched.