İki boyutlu mikrostrip hatların zaman domeninde sonlu farklar (FDTD) metodu ile analizi
The Analysis of two dimensional microstrip line with finite difference time domain (FDTD) method
- Tez No: 114384
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN HÜSEYİN BALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yee Hücresi, FDTD, Mikrostrip Hat, Gauss Darbesi, Yee Cell, FDTD, Microstrip Line, Gaussian Pulse
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ İKİ BOYUTLU MİKROSTRİP HATLARIN ZAMAN DOMENİNDE SONLU FARKLAR (FDTD) METODU İLE ANALİZİ Yavuz EROL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa : 67 Bu tezde elektromanyetik problemlerin çözümünde kullanılan sayısal yöntemlerden biri olan Zaman Domeninde Sonlu Farklar (FDTD) metodu ile iki boyutlu mikrostrip hatların analizi için gerekli ön bilgiler verilerek iki boyutta elektromanyetik dalga yayılımının zamana bağlı değişimi incelenmiştir. FDTD metodu ile elektromanyetik problemlerin çözümü yapılırken önce Maxwell denklemlerine ait rotasyonel bağıntıları Taylor serisinden faydalanılarak merkezi sonlu farklar açılımı ile ayrıklaştırılmıştır. E veH alanlarına ait denklemler uygun parametreler kullanılarak bilgisayarda iteratif olarak çözdürülmüş ve Yee hücresindeki her bir alan bileşenin zamana ve konuma göre değişimleri tek ve iki boyutlu yapılarda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis The Analysis of Two Dimensional Microstrip Line with the Finite Difference Time Domain (FDTD) Method Yavuz EROL Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 2001, Page : 67 In this thesis, two dimensional time dependent electromagnetic wave propagation has been studied in order to analyse microstrip lines by using Tinite Difference Time Domain Method, which is one of the methods used in electromagnetics. When an electromagnetic problem is analysed by FDTD, first Maxwell equations are discritized by Taylor series, then discrite equations belong to E and H fields are iterativelly solved by computers and finaly fields components of the Yee cell are observed in one and two dimensional structures.