Keban Baraj Gölü Gülüşkür Koyu kesiminin rotifera faunası ve mevsimsel değişimleri
The Rotifera fauna and it's seasonal variations in the Gülüşkür Bay of Keban Dam Lake
  1. Tez No: 114386
  2. Yazar: SERAP SALER EMİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT ŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Keban Baraj Gölü, Gülüşkür Koyu, Rotifera, Mevsimsel Değişim, Biyomas, Keban Dam Lake, Gülüşkür Bay, Rotifera, Seasonal Variations, Biomass
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Ill ÖZET DOKTORA TEZİ KEBAN BARAJ GÖLÜ GÜLÜŞKÜR KOYU KESİMİ' NİN ROTİFERA FAUNASI VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİ SERAP (EMİROĞLU) SALER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 113 Bu çalışmada, Ekim 1996-Eylül 1998 yılları arasında Keban Baraj Gölü Gülüşkür Koyu Kesimi'nin Rotifera Faunası ve Mevsimsel Değişimleri, suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri ile birlikte incelenmiştir. Çalışma sırasında Rotifera'ya ait 18 cins ve bu cinslere ait 27 tür kaydedilmiştir. Rotifera türlerinin birey sayılarında, ilkbahar ve yaz aylarında artış kaydedilmiştir. Sonbahar ve kış mevsimi rotiferlerin birey sayılarının düşük olduğu mevsimler olmuştur. Birey sayısı bakımından Keratella cochlear is, Kellicottia longispina ve Polyarthra vulgaris önemli olurken, biyomas bakımından Asplanchna priodonta ve Synchaeta pectinata dikkat çekmiştir. Asplanchnopus hyalinus ve Hydatina (Epiphanes) senta Keban Baraj Gölü için ilk kayıt olmuşlardır. İstatistiksel olarak kıyı kısımda rotifer dağılımında fark önemli olmazken, dikey olarak alınan açık bölge örneklerinde, fark önemli olmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT PhD Thesis THE ROTIFERA FAUNA AND IT'S SEASONAL VARIATIONS IN THE GÜLÜŞKÜR BAY OF KEBAN DAM LAKE SERAP EMİRO?LU SALER Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Aquatic Basic Sciences 2001, Page: 113 In this study the rotifera species and their seasonal variations were investigated together with physical and chemical parameters of water between October 1996- September 1998. During the study 27 Rotifera species belonging to 1 8 genera were recorded. There was an increase in individual numbers of rotifers in spring and summer. The numbers of rotifers were less in autumn and winter. Keratella cochlearis, Kellicottia longispina and Polyarthra vulgaris were the most abundant species, whilst Asplanchna priodonta and Synchaeta pectinata were more cospicuous with respect to biomass. Asplanchnopus hyalinus and Hydatina (Epiphanes) senta were the first records for Keban Dam Lake The distribution of rotifers in littoral regions were statistically not important, while it was found to be important in the offshore samples taken vertically.