Servis sistemlerinde en uygun talep tahmin yönteminin belirlenmesine yönelik uzman sistem tasarımı
Designing an expert system for approriate forecasting method selection in service systems
- Tez No: 114429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. SERMET ANAGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Servis sistemleri, talep tahmin yöntemleri, uzman sistemler, Prolog
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Servis sistemlerinde servisin depolanamaz özelliği nedeniyle, talep tahmini ve bağlı olarak talebe göre kapasite planlaması çok önemlidir. Servis yöneticisi, müşteri sayısını olabildiğince hassas biçimde tahmin etmek istemesine rağmen, servis karması ve servisin yapısı büyük ölçüde değişkendir. Bu yüzden tahmin karakteristiklerini göz önünde bulundurarak yargıya dayalı ve sayısal teknikler arasından en uygun olanın seçilmesi oldukça önemli bir karardır. Bu çalışmada; mevcut veri miktarı, veri yapısı, kullanıcının matematiksel ve teknik altyapısı, tahminin kapsadığı zaman aralığı, maliyet gibi bir çok kritere göre uygun tahmin yönteminin belirlenmesi amacıyla kullanılmak üzere PROLOG programlama dili ile kural tabanlı bir uzman sistem tasarlanmış ve farklı koşullar için örneklenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In service systems, demand forecasting and capacity planning related with demand are very important issues because service can't be stored. Although, service manager wants to estimate the number of customers in a sensitive manner, the mixing and the structure of the service is changeable on a large scale. So that selecting the most suitable method among the qualitative and quantitative methods, which considers the characteristics of the forecast is a quite important decision. In this study, according to many criteria such as the amount of available data, data structure, the mathematical and technical background of users, time interval of forecast and cost, a rule-based expert system which is able to select the most suitable forecasting method was designed by using PROLOG, and samples for different conditions are considered.