Hatay bölgesi defne yaprağı ve meyvası uçucu yağının özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the characteristics of the essential oil of laurel leaf and berries of Hatay region
  1. Tez No: 114487
  2. Yazar: HATİCE KARADENİZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYDIN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Defne, Defne uçucu yağı, Laurus nobilis L, 8-sineol, Gaz kromatografi, Laurel, Laurel leaf oil, Essential oil, Laurs nobilis L, 8-Sineole, Gas chromatography
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
III ÖZET HATAY BÖLGESİ DEFNE YAPRAĞI VE MEYVASI UÇUCU YAĞININ ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Defne Antakya bölgesinde önemli pazar potansiyeline sahip doğal yetişen bir bitkidir. Makilik alanlarda ve 700 metre yüksekliklere kadar ormanlık alanlarda yetişir. Uçucu yağ içeriği ağacın bulunduğu coğrafik bölgeye, güneş ışığı alıp almamasına, yaşına, kısımlarına, kurutma şekline, saklama ve ekstraksiyon yöntemlerine göre farklılıklar göstermektedir. Bu çalışmada defne yaprağı uçucu yağının yaprakların toplanma zamanına göre içerik ve kimyasal bileşim bakımından değişiminin saptanması amaçlanmıştır. Batıayaz- Antakya'da bulunan bir ağaçtan 1999 yılında Haziran-Kasım, 2000 yılında Eylül- Aralık aylarında 30 gün arayla defne yapraklan toplanmıştır. Ayrıca Hatay'ın farklı yörelerinden elde edilen defne yaprağı ve meyvalarının uçucu yağ oranı ve bileşimi saptanmıştır. Kurutulmuş yapraklar ve meyvalara subuharı destilasyonu uygulanmıştır. Uçucu bileşenler GC/MS ile saptanmıştır. Defne yaprağı ve meyvası uçucu yağlan birbirinden farklıdır. Yaprak uçucu yağında %13-23 terpen ve %72-82 terpenoit bulunmuştur. En önemli bileşen 1,8-sineol (% 43,37-59,94) olup diğer önemli bileşenler a-terpinenil asetat, a-pinen, linalol, sabinen, terpinen-4-ol, (3-karyofilen ve a-terpineol'dür. Meyva uçucu yağında ise %75-85 terpen ve %21-24 terpenoit bulunmuştur. Önemli bileşenleri ise a-pinen, P-pinen, a-fellandren, sabinen, 1,8-sineol, a-terpinenil asetat, (3-elemen ve germakren-A'dır. 2001, 98 sayfa
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT DETERMİNATİON OF THE CHARACTERISTICS OF THE ESSENTIAL OIL OF LAUREL LEAF AND BERRIES OF HATAY REGION Laurel tree (Laurus nobilis L.) is a native of Antakya and has an economic interest. Laurus nobilis grows in maquis and forest areas to altitudes of 700 meters. The essential oil content shows variations depending on geographic location, exposure to sun light, age, different parts of tree, drying process, storage and extraction method. The main objective of the present study was to investigate the changes in content and chemical composition of the essential oil from the leaves of Laurus nobilis depending on harvesting time. The Laurus nobilis leaves were harvested during the June-No wember period in 1999, and September-December period in 2000 in 30 days intervals from the one and the same tree located in Batıayaz - Antakya. Also the essential oil composition and yield of the leaves and of the berries of Laurus nobilis from different regions of Hatay were determined. Dried leaves and berries were hydrodistilled. Volatile components were analyzed by GC/MS. The essential oil composition of the leaves and the berries of Laurus nobilis are different. The essential oil of the leaves contain % 13-23 terpenes and % 72-82 terpenoits. The major constituent is 1,8-cineole (43,37-59,94 %). Other important constituents are a-terpinenyl acetate, cc-pinene, linalool, sabinene, terpinene-4-ol, {3- caryophyllene and a-terpineol. The essential oil of the berries contains % 75-85 terpenes and %21-24 terpenoits. The important constituents of the essential oil of the berries are a-pinene, P-pinene, a- phellandrene, sabinene, 1,8-cineole, a-terpinenyl acetate, P-elemene and germacrene-A. 2001, 98 pages