'Serbest ve tutuklanmış pseudomonas sp. hücrelerinden biyusürfektan üretimi'
'Production of biosurfactant by the resting and free cells of pseudomonas sp.'
- Tez No: 114518
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR SIDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biosurfactant, Rhamnolipid, Pseudomonas sp. Resting cell
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Bu çalışma serbest ve tutuklanmış Pseudomonas sp. hücrelerinden biyosürfektan elde etme prosesini sunmaktadır. Steril koşullarda hazırlanan sıvı besiyerlerine katı besiyerlerinde üremiş olan Pseudomonas sp. hücreleri ekilmiştir. 24 saat süreyle inkübasyona tutularak bu besiyerinden başka bir sıvı kültüre 2 mililitrelik ekimler yapılmış ve 26. saat sonunda spektofotometrede okuma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada sıcaklık koşullarına (20-25-30-35-40 °C'lerde), pH koşullarına (5-6-7-8), glukoz konsantrasyonu koşullarına bakılmıştır. Daha sonra serbest mikroorganizmalardan ayrı olarak tutuklanmış olan hücrelerde aynı işlemler uygulanmıştır. Tutuklama yöntemi Cheetham ve arkadaşları (1978)'nın önerdikleri yöntemde bazı değişiklikler yapılarak uygulanmıştır. Pseudomonas genusu üyeleri kültür besiyerlerinde kolayca üreyerek düzgün yeşilimsi koloniler oluşturmuşlardır. Bazı Pseudomonas suşlarının özel besiyerlerinde üretildiklerinde ramnolipid olarak karakterize edilen yüzey aktif bileşikleri sentezledikleri görülmüştür. Biyosürfektanlar; mayalar, fılamentöz funguslar ve bakteriler tarafından sentezlenmektedir; düşük molekül ağırlıklı glikolipidler ve lipopeptitler ile büyük molekül ağırlıklı polimerleri kapsamaktadır. Biyosürfektanlar bazı durumlarda sentetik sürfektanlardan farklı yüzey aktif özellik gösterirler; bu da endüstriyel uygulamalar için yeni imkanlar ortaya çıkarır. Ayrıca bu tür sürfektanlar genellikle non-toksik ve biyolojik olarak parçalanabilir özelliktedir. Bu özelliklerinden dolayı da günümüz sanayisinde çok çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır Anahtar Kelimeler : Biyosürfektan, Ramnolipid, Pseudomonas sp. Tutuklanmış Hücre
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT This study presents a process for biosurfactant as rhamnolipid production by Pseudomonas sp. The Pseudomonas cells that are produced in solid conditions are planted into fluid which is made in sterilised condition. Holding into incubation period for 24 hours it's planted into different fluid culture for 2 mm and the result at the end of 26 hours obtained. In the study it's looked up for the heat (in 20-25-30-35-40 °C), pH condition (5-6-7-8), and the condition of glucose concentration. Later the same issues are applied to the seperated cells that kept away from the free microorganism. Resting cell technice that has hold up (Cheetham,et., in 1978) was taken into consideration by doing some alterations. Pseudomonas genus substances are easily breed made up greenish colonies. Some of (licorice plant) was seen to synhesis the active overall compounds that is to be known as rhamnolipid which is produced in special containers. Biosurfactants are synthesised by molds, filament fungi and bacteries; it is composed of low heavy mollecules glicolipids and lipopeptits and high heavy molecules polimers. Biosurfactants show active surface functions apart from syntethic surfactant in some conditions. And that enables new possibilities an industrial in areas. At the. same time these kind of surfactants usually have the specialities that can be broken into pieces as a biologicial and non-toxic. For that reason it's used in the industry today for the different purposes. 2001, 40 sayfa