Defne meyvası yağ veriminin arttırılması ve bileşiminin gaz kromatografi cihazı ile belirlenmesi
Determination of the composition of laurel berry's oil with gas chromatography and increasing of the oil yield
  1. Tez No: 114519
  2. Yazar: MAHİR TİMUR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYDIN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Defne, Defneyağı, Laurus nobilis L, Laurik asit, Yağ asitleri metil esterleri, Gaz kromatografî, Enzim, İyon değiştirici reçine, Ekstraksiyon, Laurel oil, Laurus nobilis L, Laurie acid, Fatty acid methyl esters, Gas chromatography, Enzym, Ion exchange resin, Extraction
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET DEFNE MEYVASI YAĞ VERİMİNİN ARTTIRILMASI VE BİLEŞİMİNİN GAZ KROMATOGRAFİ CİHAZI İLE BELİRLENMESİ Defne Hatay bölgesinde önemli pazar potansiyeline sahip doğal yetişen bir bitkidir. Türkiye dünya defne yaprağı pazarında % 90'ın üzerinde bir pay ile en önemli üretici ülkedir. Defne meyvalarından elde edilen defneyağı Ortadoğu ülkelerine ihraç edilmekte veya sabun üretiminde kullanılmaktadır. Defneyağı, defne meyvalarının ilkel yöntemler kullanılarak suda kaynatılması ile elde edilmektedir. Meyvadaki ortalama yağ oranı %20 iken bu yöntemle yaklaşık % 1 0 yağ elde edilmekte ve bu esnada meyvada %1 -4 oranında bulunan eterik yağlar büyük oranda yok olmaktadır. Bu çalışmada Hatay bölgesinin değişik yörelerinden toplanan defne meyvası örneklerinde çözücü ekstraksiyonu, soxhlet ekstraksiyonu, kaynatma yöntemleri uygulanarak ekstraksiyon yönteminin ve süresinin verime etkisi incelenmiştir. Daha kısa sürede daha yüksek verime ulaşabilmek amacıyla ortama eklenen enzim ve iyon değiştirici katkılarının verime etkisi saptanmıştır. Elde edilen defneyağı örnekleri sabunlaştırılıp BF3- Metanol yöntemi ile metil esterlerlerine dönüştürüldükten sonra GC-MS analizleri yapılarak değişik yıllarda, değişik yörelerden elde edilen defneyağı örneklerinin yağ asidi bileşimleri belirlenmiştir. 2001, 113 sayfa
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT DETERMINATION OF THE COMPOSITION OF LAUREL BERRY'S OIL WITH GAS CHROMATOGRAPHY AND INCREASING OF THE OIL YIELD Laurel tree ( Laurus nobilis L. ) is a native of Hatay region and has an economic interest. Turkey is the major supplier of the world laurel leaf market with a share of over 90%. Laurel berry oil is traditionary used in soap production in the Middle-East countries. In the removal of oil from the berries it is the conventional procedure to boil the berries in water for long hours. A considerable portion of the residual oil remaining in the pulp is known to exist in the cellulare structure of the vegetable material. The most portion of the existing essential oil ( 1-4 % ) is lost by this procedure. An object of this study was to determine the oil content of laurel berries of different harvesting seasons and from different regions. A further object was to investigate and to compare different extraction methods like solvent separation on shaking water bath, soxhlet extraction and boiling water extraction. Another object was to remove oil from berries to an extent more nearly approaching exhaustion. A further object was to minimize the time required to extract oil by using additives such as enzyms and ion exchangers. The obtained oil samples were analysed by GC-MS after saponification and esterification by using BF3- Methanol method. 2001, 113 pages