Modelling and optimization of Turkish Army fuel supply systemvia simulation
Simülasyon kullanarak Türk Silahlı Kuvvetleri akaryakıt tedarik sisteminin modellenmesi ve optimizasyonu
- Tez No: 114608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Simulasyon, Optimizasyon, Boru Hattı, Akaryakıt, Silahlı Kuvvetler IV, Simulation, Optimization, Pipeline, Fuel, Military III
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET SİMULASYON KULLANARAK TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ AKAYAKIT TEDARİK SİSTEMİNİN MODELLENMESİ VE OPTİMİZASYONU Ahmet HATİP Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Danışman: Doç. İhsan SABUNCUOĞLU Taktiksel başarı için büyük öneme haiz olan birliklerin harekat sahasındaki intikal ve faaliyetleri, büyük miktarlarda akaryakıt ikmalim gerektirmektedir. Bu tez çalışması simulasyonu etkili bir araç şeklinde kullanarak Türk Silahlı Kuvvetleri akaryakıt tedarik sisteminin modellenmesi ve optimizasyonunu amaçlamaktadır. Barış şartlarında, yerleşim yerlerinde bulunan akaryakıt depolarının kullanım oranlan, iki yerleşim arasındaki mevcut akaryakıt bora hattının kullanım oranı, yerleşim yerlerinde bulunması gereken en az sayıdaki akaryakıt depolan ve bunların büyüklükleri tesbit edilmiş, boru hattı sisteminin sivil kullanıma açılması yönündeki çalışmalara yönelik analizler yapılmıştır. Savaş şartlarında, boru hattı sisteminin birliklerin değişik akaryakıt taleplerini karşılayabilme seviyesi araştırılmıştır. Sistemin işlerliğini arttırabilmek ve muharebe şartlarında artan bu talepleri karşılayabilmek maksadıyla akaryakıt depolarının tetikleme seviyeleri optimize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELLING AND OPTIMIZATION OF TURKISH ARMY FUEL SUPPLY SYSTEM VIA SIMULATION Ahmet HATİP M.S. in Industrial Engineering Advisor: Assoc.Prof. îhsan SABUNCUO?LU The movement of the troops, which is so critical to tactical success, depends on the provision of large quantities of fuel. This thesis employs the simulation tool as an effective vehicle for defining the path from competitive concepts to real world solutions, models Turkish Army Fuel Supply System and brings up ways of optimization. During peace, the utilization of all the pipelines between the tanks and the utilization of the tanks are measured, minimum number of tanks and their sizes needed to meet the demands of troops are specified, the thought of making the system available for civilian use is analyzed and some suggestions are made. In war conditions, the endurance of the existing system for different demand sizes are measured and new system configurations are investigated. The trigger levels of the tanks are optimized in each of these new scenarios so that the system can supply fuel longer for the troops.