Kompozit yapılı düzlemsel yüklü plakalarda elastik ve elasto-plastik gerilme analizi
Elastic and elasto-plastic stress analysis of composite plates subjected to in-plane loading
- Tez No: 114805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elasto-plastic stress, metal-matrix composites, residual stress, finite element method. Page Number. : 129 Advisor : Doç.Dr. Mahmut ÖZBAY
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
KOMPOZİT YAPILI DÜZLEMSEL YÜKLÜ PLAKALARDA ELASTİK VE ELASTO-PLASTİK GERİLME ANALİZİ (Yüksek Lisans Tezi) Hamit ADİN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Mayıs 2001 ÖZET Bu çalışmada düzlemsel kompozit bir plakada elastik ve elasto-plastik gerilme analizi üzerinde durulmuştur. Malzeme olarak alüminyum matriks ve çelik fiberden oluşmuş çelik alüminyum kompoziti seçilmiştir. Çalışmada sonlu elemanlar metodu (SEM) kullanılarak sayısal çözüm yapılmıştır. Çözümde dokuz düğümlü izoparametrik sonlu elemanlar kullanılmıştır. Üniform yayılı çekme yükleri, ilk akmayı başlatan değerden itibaren kademeli olarak arttırılarak farklı fiber takviye açılarında plakalara uygulanıp elasto-Plastik gerilme analizi yapılmıştır. Çünkü gerçek malzemeler hem elastik, hem de elasto-plastik gerilmelere maruz kalır. Eğer bir malzemenin ne zaman plastik bölgeye gireceğini bilirsek malzemeleri daha güvenli olarak kullanabiliriz. Analizler sonucunda kompozit levhada gerilme yığılmasından dolayı ortaya çıkan akma nedeniyle artık gerilmeler elde edilmiştir. Ayrıca takviye açısının her değeri için üniform yayılı çekme yüklerinin artmasıyla, levha üzerindeki gerilmelerin değeri ve plastik bölgelerin alam artmıştır. Bazı uygulamalar son sayfalara eklenmiştir. Bilim Kodu : 625.01 Anahtar Kelimeler ; Elasto-plastik gerilme, metal-matriks kompozitler, artık gerilme, sonlu elemanlar yöntemi Sayfa Adedi : 129 Tez Yöneticisi : Doç.Dr. Mahmut ÖZBAY
Özet (Çeviri)
ELASTIC AND ELASTO-PLASTIC STRESS ANALYSIS OF COMPOSITE PLATES SUBJECTED TO IN-PLANE LOADING (M.Se. Thesis) HamitADİN GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AN» TECHNOLOGY May 2001 ABSTRACT This study is about elasto-plastic stress analysis in a composite plate. The plate consisry of a steel aluminium composite with aluminium matrix reinforced with steel fiber. In the and, numerical solution is carried out by using finite element methods (SEM). For solution, nine node isoparametric quadrilateral element is used. The elasto-plastic stress analysis is done by increasing uniform tension loads gradually from the value of the first yield and by applying in various fiber orientation angles. Because real materials did have elastic, elasto-plastic stress deformation. If we know the material to be in plastic region, we com use it in safety. As a results of the analysis, residual stresses were obtained due to the yield emerging from the stresses concentration on the composite plate. Besides, for each orientation angle, as the uniform tension loads increased, the stress around the hole and the area of plastic zones also increased. Some examples are added in the last page. Science Code : 625.01