İşletmelerde Ar-Ge biriminin ve Ar-Ge projelerinin performans ölçümü ve değerlendirilmesi
The evaluation of R and D units and R and D projects in establishments and their performance measuring
  1. Tez No: 114935
  2. Yazar: BURCU ESMERGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN TÜRKBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme, Araştırma ve Geliştirme birimi, Proje değerlendirme, Performans ölçümü, Ölçüm sistemi
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Gerek endüstriyel gerekse araştırma işletmelerinde Ar-Ge (Araştırma- Geliştirme) birimlerinin gerçek değeri ancak, kuruluşun varlığını koruması ve büyüyebilmesi için gerekli olan yenilik ve icatların geliştirilmesi ve yaratılması sırasında Ar-Ge 'nin oynadığı role yakından bakılması ile anlaşılabilir. Bu çalışmada; işletmelerin Ar-Ge birimleri ile Ar-Ge projelerinin performans ve verimliliğinin ölçülebilmesine olanak sağlamak ve süreklilik kazandırabilmek için 'performans ölçüm metotları ve ölçüm kriterleri' kalitatif ve kantitatif olarak ele alınmıştır. Bu çalışmaya özel olarak bir anket geliştirilerek, Türkiye Elektronik Sanayiinde faaliyet göstermekte olan üç örnek firma üzerinde uygulanmıştır. Bu firmalar, belirli Ar-G performans ölçüm kriterlerine göre değerlendirilerek, elektronik sanayiinde faaliyet göstermekte olan diğer firmalar için Ar-Ge performans ölçümü açısından bir metodoloji sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In both industrial and research companies, the importance of R&D units can only be understood by focusing on the role of the R&D during the development and creation of the recencies and discoveries for a company to maintain and enlarge its presence. In this study, the performance measurement methods and metrics are considered qualitatively and quantitatively in order to provide a continuity and possibility for the measurement of performance and productivity of R&D units and R&D projects of the companies. A specific questionnarie is developed for this study and it is performed on three sample companies which are actively involved in the Turkish Electronics Industry. A methodology for other companies in the electronics industry is presented by evaluating these sample companies according to R&D performance measurement criteria. Key Words : Business, Research and Development unit, Project evaluation, Measuring of performance, Measuring system.