Structure-property study of waterborne polyurethane coatings based on different hydrophilic contents and polyols
Değişik hidrofilik monomer ve poliol esaslı suda yayınık poliüretan boyalarının yapı-özellik çalışması
- Tez No: 114995
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boya, suda yayınma, poliüretan, dimetilol propiyonik asit, tartarik asit, tane büyüklüğü, dallanma. vı, Paint, water dispersed, polyurethane, dimethylol propionic acid, tartaric acid, particle size, branching. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
öz DEĞİŞİK HİDROFİLİK MONOMER VE POLİOL ESASLI SUDA YAYINIK POLİÜRETAN BOYALARININ YAPI - ÖZELLİK ÇALIŞMASI Kısakürek, Rüyam Reyhan Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Güngör Gündüz, Prof. Dr. Eylül 2001, 80 sayfa Bu çalışmada, poliester poliol, izoforon diizosiyanat ve hidrofilik monomerler kullanılarak suda yayınık boyalar üretilmiştir. Tüm deneylerde diizosiyanatın 'NCO' fonksiyonel grup sayısının poliolun ve hidrofilik monomerin 'OH' grup sayısına oranı (NCO/OH) sabit tutulmuştur. Yapılan deneyler iki grupta toplanmıştır. İlk grup deneylerde, hidrofilik monomerler olarak tartarik asit (TA) ve dimetilol propiyonik asit (DMPA) farklı oranlarda karıştırılarak kullanılmıştır. Hidrofilik monomer grubu miktarı boyanın ağırlıkça yüzde 3.5'i olarak sabit tutulmuş ve hidrofilik monomer grubu oranlan değiştirilerek, boyanın suda yayınma, fiziksel, mekaniksel ve yüzeysel özellikleri incelenmiştir. Suda yayınık poliüretan boyalarda polioldan oluşan yumuşak kısmın yapısının boyanın fiziksel özellikleri üstünde önemli bir etkisi vardır. Bu özellikleri iyileştirmek için son zamanlarda yumuşak kısım olarak poliol karışımlarının kullanılması denenmiştir. Bu nedenle ikinci grup deneylerde, poliester poliolun (diol) ağırlıkça yüzde 20'sine kadarı poli(propilen-etilen) kopolimer (triol) ile değiştirilmiştir. Triol katılımıyla dallanmış poliüretanlar elde edilmiştir. İkinci kısımdeneylerde, hidrofilik monomer olarak sadece DMPA kullanılmıştır. Poliester/polieter oranının, boyanın suda yayınma, fiziksel ve yüzeysel özelliklerine etkisi incelenmiştir. Birinci grup deneylerde, DMPA / TA oranının artması, taneciklerinin küçülmesine aynı zamanda tanecik dağılım eğrisinin daralmasına sebep olmuştur. TA miktarının artması, sertliğin ve suyla olan değme açılarının belli ölçüde artmasına sebep olmuştur. İkinci grup deneylerde, poliesterin bir kısmının polieter ile değiştirilmesiyle daha büyük taneciklere sahip boyalar elde edilmiştir. Polieter kullanımı aynı zamanda, tanecik dağılım eğrisinin genişlemesine sebep olmuştur. Polieter içeriğinin arttırılmasıyla sertlik ve de suyla olan değme açılarının arttığı gözlenmiştir. Ağırlıkça 15 %'den fazla polieter eklenmesiyle fiziksel ve yüzeysel özelliklerinde keskin değişimler gözlenmiştir. Bütün boya örnekleri üstün çarpma dayanımı ve esneklik göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURE - PROPERTY STUDY OF WATERBORNE POLYURETHANE COATINGS BASED ON DIFFERENT HYDROPHILIC CONTENTS AND POLYOLS Kısakürek, Rüyam Reyhan M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor : Güngör Gündüz, Prof. Dr. September 2001, 80 pages In this study, water dispersed paints were produced using polyester polyol, isophorone diisocyanate and hydrophilic monomers. The ratio of isocyanate functional groups to the sum of the hydroxyl groups of the polyol and hydrophilic monomers (i.e. NCO/OH) was kept constant. Two sets of experiments were performed. In the first group, the effects of the various proportions of dimethylol propionic acid (DMPA) and tartaric acid (TA), as hydrophilic monomers, on the state of dispersion, physical, mechanical and surface properties were investigated. The total amount of hydrophilic contents was fixed to 3.5 wt. % of polyurethane coating. The physical properties of waterborne polyurethanes were highly affected by the composition and the molecular chain of the soft segment. In the iiisecond group, waterborne polyurethanes were prepared by using mixed polyols. The polyester was replaced by poly(propylene-ethylene) copolymer polyol (triol) up to 20 wt. %, leading to branched polyurethanes. Only DMPA was used in this set of experiments, as potential ionic building block. The effects of polyester / polyether ratio on the state of dispersion, and physical, mechanical and surface properties were examined. In the first group of experiments, the increased ratio of TA / DMPA lead to waterborne polyurethane paints with coarser particle sizes and broadened particle size distributions. Increasing TA content lead to an increase in hardness values and in contact angles with water. Upon replacing part of the polyester polyol with polyether triol, higher values for average particle sizes and broadened particle size distributions were obtained. Increasing polyether content yielded increased hardness values and increased contact angles with water. It was found that replacing more than 15 wt. % of polyester with polyether caused drastical changes in the state of dispersion and other properties. All of the samples showed superior impact resistance and flexibility.