Tensile, flexural, inplaneshear and impact properties of polyether-ether-ketone (peek) matrix reinforced by carbon fiber composites
Karbon elyaf ile güçlendirilmiş polyether-ether-ketone (peek) reçineli kompozitlerin çekme, bükme, düzlemsel kesme ve darbe özellikleri
- Tez No: 114996
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÜNDÜZ BİLİR, DOÇ. DR. LEVEND PARNAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit, PEEK Termoplastik Reçine, Karbon Elyaf, Mekanik Özellikler. vı, Composite, PEEK Thermoplastic Matrix, Carbon Fiber, Mechanical Properties. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
oz KARBON ELYAF İLE GÜÇLENDİRİLMİŞ POLYETHER-ETHER-KETONE (PEEK) REÇİNELİ KOMPOZİTLERİN ÇEKME, BÜKME, DÜZLEMSEL KESME VE DARBE ÖZELLİKLERİ Ayral, Ateş Evren Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Gündüz BİLİR Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levend PARNAS Kasım 2001, 146 sayfa Bu çalışmanın amacı elyaf yönünün karbon elyafla güçlendirilmiş PEEK reçineli kompozitlerde mekanik özelliklerine olan etkisini araştırmaktır. Dikkate alman mekanik özellikler ise çekme, bükme, düzlemsel kesme ve darbeye dayanımıdır. Bu nedenle çekme, bükme, kesme ve darbe testleri Amerikan Test ve Malzemeler Kurumu (ASTM) standartlarına uygun olarak oda koşullarında yapılmıştır. Test parçalan Cytec Fiberite'in ürünü olan tek yönlü, PEEK reçine ve 61% hacimde karbon elyaf içeren APC-2A / AS4 malzemeden fırında (autoclave) vakumlu torba kalıplama tekniği ile üretilmiştir. Testler 0° (elyaf boyunca) ve 90° (elyafın enine) elyaf yönünde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TENSILE, FLEXURAL, INPLANE SHEAR AND IMPACT PROPERTIES OF POLYETHER-ETHER-KETONE (PEEK) MATRIX REINFORCED BY CARBON FIBER COMPOSITES Ayral, Ateş Evren M.Sc., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Gündüz BİLİR Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levend PARNAS November 2001, 146 pages The aim of this study was investigation of the influence of the fiber directions on the mechanical properties of carbon fiber reinforced PEEK thermoplastic matrix composites. The mechanical properties of interest in this work were tensile, flexural, inplane shear and impact resistance. For this reason, tension, bending, shear and impact tests were performed according to American Society for Testing and Materials (ASTM) standards at room temperature. The test specimens were manufactured from Cytec Fiberite product APC-2A / AS4 unidirectional prepreg which contains PEEK matrix and 61% carbon fiber volume, using autoclave and vacuum bag molding process. Tests mwere performed at 0° (along the fiber direction) and 90° (transverse to fiber direction) fiber directions.