The Effect of gender on different categories of ninth grade students' misconceptions concerning simple electric circuits
Cinsiyetin dokuzuncu sınıf öğrencilerinin basit elektrik devreleri konusunda sahip oldukları kavram yanılgılarının farklı kategorilere etkisi
- Tez No: 114994
- Danışmanlar: DR. ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Eğitim ve Öğretim, Electrical and Electronics Engineering, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram yanılgıları, Basit elektrik, Cinsiyet, İlgi, Tecrübe vı, Misconceptions, Simple Electricity, Gender, Interest, Experience IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz CİNSİYETİN DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ KONUSUNDA SAHİP OLDUKLARI KAVRAM YANILGILARININ FARKLI KATEGORİLERİNE ETKİSİ Senear, Selen Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Ali Eryılmaz Ağustos 2001, 102 sayfa Bu çalışma, basit elektrik devreleri konusuna ait kavram yanılgılarının farklı kategorilerindeki cinsiyet farklılıklarını tanımlamak ve analiz etmek için dizayn edilmiştir. Öğrencilerin basit elektrik devreleri konusundaki kavram yanılgılarını ve bu konudaki ilgi ve tecrübelerini ölçmek amacıyla Basit Elektrik Devresi Kavram Testi ve Elektriğe Karşı İlgi ve Tecrübe Anketi geliştirilmiştir. Ön çalışma 166 dokuzuncu sınıf öğrencisiyle yapılmış ve sonuçlar dikkate alınarak testler geliştirilmiştir. Çalışmaya, 2000-2001 öğretim yılının bahar döneminde Ankara'nın 7 farklı bölgesindeki 13 normal ve Anadolu Lisesinden seçilmiş 764'ü kız, 914'ü erkek,toplam 1678 dokuzuncu sınıf öğrencisi katılmıştır. Kavram testinin bulguları öğrencilerin genel performanslarının oldukça düşük olduğunu ve öğrencilerin büyük çoğunluğunun basit devreleri yorumlamada kavram yanılgılarına sahip olduğunu göstermiştir. Veriler MANOVA ile analiz edildiğinde, toplam ve pratik basan skorları üzerinde erkeklerin lehine anlamlı bir fark olmasına rağmen; teorik basan skorları üzerinde iki grup arasında anlamlı bir fark gözlemlenmiştir. Öte yandan, aynı veriler yaş ve ilgi-tecrübe skorları kontrol altına alınıp, MANCOVA kullanılarak analiz edildiğinde, gözlemlenen fark ortadan kalkmıştır. Bunların dışında, daha önceden belirlenmiş alt kavram yanılgısı kategorileri, pratik, teorik ve toplam altgrupları için analiz edildiğinde ortaya çıkan sonuçlar, erkek öğrencilerin pratik altgruptaki kavram yanılgıları kategorilerinin birçoğunda kız öğrencilere göre daha az sayıda kavram yanılgısına sahip olduklarını gösterirken, bir kategoride kız öğrencilerin erkeklerden daha az sayıda kavram yanılgısına sahip oldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF GENDER ON DIFFERENT CATEGORIES OF NINTH GRADE STUDENTS' MISCONCEPTIONS CONCERNING SIMPLE ELECTRIC CIRCUITS Senear, Selen M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Dr. Ali Eryılmaz August 2001, 102 pages This study was designed to identify and analyze possible gender differences among different categories of students' misconceptions concerning simple electric circuits. Instruments named as Simple Electric Circuit Concept Test (SECCT) and Interest and Experience Questionnaire about Simple Electricity (IEQ) were developed to assess students' misconceptions, and their interests and experiences about simple electric circuits, respectively. The pilot study was conducted with 166 ninth grade students and by taking results into consideration, instruments were revised. iiiParticipants of the study were 1678 ninth grade students (764 male and 914 female) enrolled in 13 regular and Anatolian high schools in 7 different districts of Ankara in the spring semester of 2000-2001 academic year. Findings of the concept test indicated that general performances of the subjects were relatively low and many students have misconceptions in interpreting simple circuits. When the data were analyzed using MANOVA, gender difference was observed on the collective dependent variables of scores on practical and all items in favor of males although there were no significant difference on scores of both groups on theoretical items. Moreover, when the same data were analysed using MANCOVA, while controlling students' age and interest-experience scores, observed difference were disappeared. On the other hand, when the previously determined sub categories of misconceptions for practical, theoretical and total subgroups were analysed; results indicated that: while female students had more misconceptions than male students on the practical category 1 and practical category 4, male students had more misconceptions on the practical category 6 than female students.