Correlation between vickers hardness numbers and yield stress of cold-formed products
Soğuk şekillendirilmiş ürünlerin vickers sertlik numaraları ile akma gerilimleri arasındaki bağıntı
  1. Tez No: 114997
  2. Yazar: BÜLENT YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ERMAN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vickers sertliği, akma gerilmesi, soğuk şekillendirme, sayısal modelleme. iv, Vickers hardness, yield stress, cold forming, numerical modeling. iii
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
oz SOĞUK ŞEKİLLENDİRİLMİŞ ÜRÜNLERİN VICKERS SERTLİK NUMARALARI İLE AKMA GERİLİMLERİ ARASINDAKİ BAĞINTI YAVUZ, Bülent Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. A. Erman TEKKAYA Kasım 2001, 90 sayfa Soğuk metal şekillendirme yöntemlerinin düşük hurda, yüksek üretim ve şekillendirme işleminden sonra artan malzeme mukavemeti gibi değişik avantajları vardır. Bu yöntemle şekillendirilmiş ürünlerin kullanımlarında, bu artan akma mukavemeti dağılımının bilinmesi gerekmektedir. Ancak, akma mukavemeti dağılımı homojen değildir ve ürünler genellikle basit çekme, basit basma ve basit bükme gibi standart malzeme testi deneyleri için uygun değildirler. Minimum hasar ve minimum çaba ile bu dağılımı elde etmenin bir yolu da sertlik ölçümleridir. Ölçülen sertliği uygun gelen akma gerilmesine çevirmede bilinen modeller %20'den az bir hata oranına sahiptirler. Bu, temel olarak soğuk şekillendirilmiş malzemenin ana şekillendirme safhasında yüksek plastik genleşmelere maruz kalmasından, malzemenin sertleşme davranışının eşyönel olmamasından ve bunların yanısıra malzeme özelliklerinin özellikle işparçasının yüzeyinde homojen olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu çalışma eşyönel pekleşmeyi ve homojen olmayan malzeme özelliklerini hesaba katarak, Vickers sertlik numarası ile akma mukavemeti arasındaki mevcut bağıntıları geliştirmeyi amaç edinmektedir. Bu amaç çukur-iz sertlik işleminin sonlu eleman modellemeleri ile başarılmıştır. Vickers sertlik testinin analiz edilmesinde sonlu eleman ticari programı MARC kullanılmıştır Yeni önerilen bağıntılar, çevirim hata oranını %l-3 civarına indirmişlerdir. Modelleri doğrulamakla ilgili deneyler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORRELATION BETWEEN VICKERS HARDNESS NUMBER AND YD2LD STRESS OF COLD-FORMED PRODUCTS YAVUZ, Bülent Master of Science, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof.Dr. A. Erman TEKKAYA November 200 1, 90 pages Cold metal forming processes have various advantages such as low scrap, high production rates and increased yield strength after forming process. For the use in service, this increased yield strength distribution of the cold-formed products should be known. However, the yield strength distribution is inhomogeneous and the products are in general not appropriate for standard material testing experiments like simple tension, simple compression or simple torsion. One way of obtaining this distribution with minimum destruction and minimum effort is by hardness measurements. The available models to convert the measured hardness number into the corresponding yield stress have an error of less than 20%. This is basically due to the facts that cold- formed material has experienced large plastic strains in the main forming stage, the hardening behaviour is anisotropic and moreover the material properties are inhomogeneous especially at the workpieces surface. This study aims to improve the accuracy of the available correlation models between Vickers hardness number and yield strength of the cold-formed products by taking into account of isotropic hardening and inhomogeneous material properties. This is achieved by finite element simulations of the indentation process. The commercial finite element program MARC is used to analyze the Vickers indentation test. The new suggested models decrease the conversion error to about 1-3%. Relevant experiments have been carried out to validate the models.