Periferik nöropatili hastalarda akustik sinir: BAEP çalışması
- Tez No: 115021
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ORHAN SELİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Aksonal nöropati, demiyelinizan nöropati, BAEP, akustik sinir, Axonal neuropathy, demyelinating neuropathy, BAEP, acoustic nerve
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
IV ÖZET Periferik Nöropatili Hastalarda Akustik Sinir: BAEP Çalışması Bu çalışmada, farklı etiyolojilere sahip akkiz ve herediter nöropatili 9 kadın, 30 erkek toplam 39 hastanın akustik siniri BAEP aracılığıyla incelendi. Bu hastalara aynı zamanda pür ton odiometrik tetkik de yapıldı, kontrol amacıyla benzer yaşlara sahip 20 gönüllü subjede de BAEP verileri elde edildi. Hastaların 16'sı demiyelinizan, 23'ü ise aksonal nöropatiye sahipti. Demiyelinizan nöropatili grubu, herediter motor sensori nöropati (HMSN) Tip l'li 5 hasta, kronik inflamatuar demiyelinizan polinöropati (KİDP)'li 4 hasta, akut inflamatuar demiyelinizan polinöropati (AİDP)'li 5 hasta ve üremik nöropatili 2 hasta oluştururken, aksonal nöropatili grubu ise HMSN Tip ll'li 2 hasta, diabetik nöropatili 12 hasta, akut motor sensori aksonal nöropati (AMSAN)'li 5 hasta, alkole bağlı nöropatili 3 hasta ve periarteritis nodosaya bağlı nöropatili 1 hasta oluşturdu. Genel olarak değerlendirildiğinde 39 hastanın 12'sinde (%30.7) anormal BAEP bulguları vardı. BAEP dalga latansı değişiklikleri, aksonal nöropatili hastalardan ziyade demiyelinizan nöropatili hastalarda belirgindi (%7,69, %23,7 sırasıyla). Demiyelinizan nöropatili grubun bir kısmını oluşturan konjenital demiyelinizan nöropatili hastalarda (HMSN Tip I) istatistiksel olarak dalga I latansında uzama tespit edilirken (sağ ve sol kulak için sırasıyla: p=0.002, p=0.001), diğer kısmını oluşturan akkiz demiyelinizan nöropatili hastalarda ise hem dalga I (sağ ve sol kulak için sırasıyla: p=0.006, p=0.02) hem de l-lll interpik latansında (sağ ve sol kulak için sırasıyla: p=0.04, p=0.03) uzama tespit ettik. BAEP anormallikleri sadece median motor ve sural duyusal sinir ileti hızları ile koreleydi (r: 0.55 l-lll İPL için, r: 0.52 l-lll İPL için, sırasıyla) Aksonal nöropatili hasta grubunda ise kontrollere göre hiçbir parametre için istatistiksel olarak anlamlı BAEP değeri tespit edilmedi. Nöropatili hastaların onüçünde 4000-8000 Hz'de 25-60 dB'lik işitme kaybı mevcuttu, fakat bu bulgular ne yaş ile ne BAEP bulguları ile korele idi. Sonuç olarak, bu çalışmada demiyelinizan nöropatili hastalarda, aksonal nöropatili hastalara göre akustik sinir iletisinin daha sık ve ağır etkilediğini, bu etkilenmenin HMSN Tip l'li hastalarda akustik sinirin distal parçasında, akkiz inflamatuar demiyelinizan nöropatilerde ise hem distal hem proksimal parçasında olduğunu belirledik.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY Acoustic nerve in patients with peripheral neuropathy: a BAEP study In this study, a BAEP study was performed to evaluate acoustic nerve involvement in 39 patients ( 30 males, 9 females) affected by acquired and hereditary neuropathy with various etiologies. Pure tone audiometric test was also performed in these patients. Twenty similarly age -matched healthy volunteers were taken as the control group. Of patients, 16 had demyelinating and 23 had axonal neuropathy. While demyelinating group composed of Hereditary Motor and Sensory Neuropathy (HMSN) type I, 4 chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy (CIDP) and 2 uremic neuropathy patients, axonal neuropathy group composed of 2 HMSN type II, 12 diabetic neuropathy, 5 acute motor sensory axonal neuropathy (AMSAN), 3 alcohol- related neuropathy and 1 neuropathy associated with polyarteritis nodosa patients. In overall evaluation, 12 of 39 patients (30.7%) had abnormal BAEP findings, BAEP wave latency changes were prominent in demyelinating neuropathy rather than in axonal neuropathy (7.69% and 23.7%, respectively). While statistically significant prolonged latency in wave I was detected in congenital demyelinating patients, belonging to demyelinating group (p= 0.002 and p= 0.001 for the right and left ears respectively), not only prolonged latency in wave I but also in l-lll interpeak latency were observed in acquired demyelinating neuropathic patients (p= 0.002 and p= 0.001 for the right and left ears respectively). Abnormal BAEP findings showed a correlation only with median motor and sural conduction velocities. There was not any significant difference between the axonal neuropathy group and the control group in terms of BAEP findings. Thirteen of neuropathic patients had 25-60 dB hearing loss at 4000- 8000-Hz, but these findings did not show any correlation neither with age nor with BAEP findings. As a conclusion, this study revealed that demyelinating patients had more frequent and severe acoustic nerve conduction velocity when compared to patients with axonal neuropathy, and that distal part of acoustic nerve in HMSN type I patients, and both distal and proximal parts of acoustic nerve in patients with acquired inflammatory demyelinating neuropathy were involved.