Diyabetik periferik nöropatili olan ve olmayan hastalarda göz kırpma refleksi
Blink reflex in patients with or without diabetic peripheral neuropathy
  1. Tez No: 347641
  2. Yazar: AYHAN MANSUROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DİCLE TURHANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik periferik nöropati, nöropatik ağrı, göz kırpma refleksi, diabetic peripheral neuropathy, neuropathic pain, blink reflex
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Diyabetik Periferik Nöropatisi Olan Ve Olmayan Hastalarda Göz Kırpma RefleksiAmaç: Diyabetik periferik nöropatili olan ve olmayan hastalarda diyabetik nöropatik ağrının Göz kırpma refleksi (GKR) yanıtları üzerine etkisi olup olmadığını araştırmak.Gereç ve yöntem: Çalışmaya endokrinoloji polikliniğinde tanı konup tedavisi düzenlenmiş olan 50 diyabetik hastayla sağlıklı 30 birey alındı. MKÜ Tp Fakültesi elektrofizyoloji laboratuvarında diyabetli hasta ve sağlıklı kontrol grubunun polinöropati (PNP) varlığı PNP protokolüyle ve GKR değişikliği, refleks yanıtın R1 ve R2 latans ve alan ölçümleri kaydedildi. Hasta grubundaki bireyler polinöropati olan ve olmayan 25'er hastalık iki gruba ayrılmıştır. Bütün hastalara nöropatik ağrıyı saptamak için LANSS ölçeği uygulanmıştır.GKR incelemesi için aktif yüzeyel elektrot orbikülaris oküli kasının pupil hizasında alt kısmına, referans elektrot ise dış kantusa, toprak elektroduysa alın bölgesine yerleştirildi. Uyarı bipolar elektrot ile bilateral supraorbital çukurlar üzerinden supraorbital sinirin uyarılması ile GKR yanıtları elde edildi.Bulgular: %56 hastada GKR anormalliği saptandı. LANSS'a göre nöropatik ağrı tanısı alanlarda almayanlara göre GKR R1 latansında gecikme saptandı (p=0.021). GKR yanıtlarının latans ortalamaları karşılaştırıldığında sol R1, İR2, KR2 latansı, sağ R1 ve KR2 latans ortalamalarında PNP (+) DM'li grupta sağlıklı kontrol grubuna kıyasla anlamlı gecikme saptandı (sırasıyla p=0.000, p=0.003, p=0.013, p=0.001,p=0.010). PNP (+) DM'li grup PNP (-) DM'li grupla karşılaştırıldığında, sol R1, İR2 , KR2 , sağ R1 ve KR2 latans ortalamaları polinöropatili diyabetik hasta grubunda polinöropatisi olmayan diyabetik hasta grubundan anlamlı olarak daha uzun saptandı (sırasıyla p=0.001, p=0.031, p=0.004, p=0.009, p=0.001 ).Sonuçlar: Diyabet gibi periferik nöropati ve nöropatik ağrıyla seyreden hastalıklarda GKR incelemesi klinik değerlendirmeye katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Blink Reflex in Patients With or Without Diabetic Peripheral NeuropathyPurpose: to investigate the effect of diabetic neuropathic pain on blink reflex responses (BRR) in patients with or without diabetic peripheral neuropathy.Material and metods: This study include 50 diabetic patients diagnosed by endocrinology outpatient and 30 healty individuals. Presence of polyneuropathy was confirmed by electrophysiologic examination. Changes in BRR also mesured. Diabetic patents were classified as patient with or without polineuropaty. Each group included 25 patients. LANSS scale was applied to all patients to determine neuropathic pain.For the blink reflex individuals active electrodes were placed inferomedially on orbicularis oculi muscle. Reference electrodes were placed to the lateral canthus. The graund electrode was placed on forehead. Bilateral supraorbital nerves were stimulated with bipolar electrodes to record BRR.Results: Blink reflex abnormalities were found % 56. There were prolongation of R1 latancy in patient with neuropatic pain according to LANSS scale (p=0.021). When compaired means of BRR latancies between diabetic patients with polineuropathy and control group, there were significant prolongation in left R1, ipsilateral R2, contrlateral R2, right R1 and contrlateral R2 latencies in diabetic patient with polineuropathy group (p=0.000, p=0.003, p=0.013, p=0.001,p=0.010 in turn). When compaired means of BRR latancies between diabetic patients with polineuropathy and diabetic patients without polineuropathy groups, there were also significant prolongation in left R1, left İR2 , left contrlateral R2 , right R1 and right contrlateral R2 latancies.Conclution: BRR might make contribution to clinical evaluation in desiases with peripheral neuropathy and neuropathic pain.