Çörek otu (Nigella sativa) tohumunun insanlarda hücresel bağışıklık sisteminin CD3+, CD4+, CD8+ hücreleri ve diğer lökositler üzerine etkileri
The Effects of black cumin (Nigella sativa) seeds on CD3+, CD4+, CD8+ cells and other leucocytes of immune system in human
- Tez No: 115061
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Black cumin seed, cellular immunity, lymphocyte subsets, total leucocytes. 38
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Kaya, M. S., Çörek otu (Nigella sativa) Tohumunun İnsanlarda Hücresel Bağışıklık Sisteminin CD3+, CD4+, CD8+ Hücreleri ve Diğer Lökositler Üzerine Etkileri, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2002. Bu çalışmanın amacı, çörek otu {Nigella sativa) tohumunun insanlarda hücresel bağışıklık sisteminin T lenfosit subsetleri ve diğer lökositler üzerine etkisini araştırmaktı. Çalışma, yaş ortalaması 24 olan 30 gönüllü üzerinde yapıldı. Araştırma süresince deneklerden beslenme alışkanlıklarım değiştirmemeleri istendi, hastalanan ve/veya ilaç kullanan denekler çalışma dışı bırakıldı. Uygulamaya başlamadan önce her bir gönüllüden EDTA'lı standart kan sayım tüplerine 2 mi venöz kan örneği alınarak Coulter Epics XL Flow Sitometri cihazında CD3+, CD4+ ve CD8+ hücreleri, Coulter STKS cihazında da lökositlerin sayımı yapıldı ve sonuçlar kontrol olarak kullanıldı. Deneklere 4 hafta süresince Van ili sınırları içerisindeki baharatçılarda ticari olarak satılan çörek otu tohumlarından her gün sabah kahvaltısından sonra 30 mg/kg oral yoldan verildi ve 4. hafta sonunda tekrar kan örnekleri alınarak analiz edildi. Bulgular değerlendirildiğinde, çörek otu tohumlarının CD3+ T lenfositlerini ortalama %66.4 oranında artırdığı ve bu artışın istatistiksel açıdan anlamlı olduğu (p0.05).
Özet (Çeviri)
SUMMARY Kaya, M. S., The Effects of Black Cumin (Nigella sativa) Seeds on CD3+, CD4+, CD8+ Cells and Other Leucocytes of Immune System in Human, Y.Y.U. Institute of Health Sciences, Master Thesis, Van, 2002. The aim of this study was to investigate the effect of black cumin {Nigella sativa) seeds on T lymphocyte subsets and other leucocytes in man. This study was conducted on 30 volunteer with a mean age of 24. During this study, the volunteers were asked not to change their ordinary diets. The volunteers who received any medication during the course of study or who suffered from any illness were excluded from the study. At the beginning, 2 ml of venous blood samples were taken from the volunteers and kept in standart glass test tubes with EDTA. CD3+, CD4+ and CD8+ cells in samples were counted with Coulter Epics XL flow cytometry equipment and total leucocytes were counted with Coulter STKS; this data was used as control. The volunteers were asked to have 30 mg/kg of black cumin seeds every morning before breakfast for 4 weeks period. Seeds were obtained from herbal shops in Van. At the end of study, the blood samples were taken from the volunteers and analyzed. According to the results, black cumin seeds were found to increase CD3+ T lymphocytes by 66.4 %. When compared to control this increase was statistically significant (p0.05). Black cumin seeds were found to increase total leucocytes by 18.6 % and this increase was statistically significant (pO.OOl). In conclusion, it may be assumed that black cumin seeds may activate human cellular immune system by increasing CD3+, CD4+, CD8+ cells and lecocytes but more investigations are needed to support this finding.