Çukurova yöresindeki suda boğulma olgularının diatom, biyokimyasal değerler ve histomorfolojik değişiklikler yönünden incelenmesi
  1. Tez No: 115086
  2. Yazar: NESLİHAN ÜZER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NECMİ ÇEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Otopsi, Biyokimyasal İnceleme, Diatom, Histopatolojik İnceleme, Suda Boğulma. vn, Biochemical Investigation, Diatom, Drowning, Forensic Autopsy, Histopathological Investigation. vm
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Sudan çıkarılan cesetlerde ölümün çok değişik sebeplerle meydana gelmiş olabileceği ve bu olayların çok farklı sonuçlan olabileceği gerçeği, adli makamlar ve hekimler için gerçek ölüm sebebinin saptanmasının önemini ortaya koymaktadır. Mekanizması iyi bilinen ölüm şekillerinden biri olmasına rağmen, tanısında oldukça fazla yöntemin kullanıldığı ancak spesifik bir tam yönteminin olmadığı suda boğulma olguları Adli Tıp alanında üzerinde çok çalışılan konularından biridir. Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalında suda boğulma olgularının değerlendirileceği laboratuvar şartlarının oluşturulması, tanıya yardımcı yöntemlerin günlük yaşama geçirilebilmesi ve yöremizin özelliklerinin tanımlanması ile bu tür olgularda toplumun daha duyarlı hale getirilebilmesi amaçlanmıştır. Adli Tıp Kurumu Adana Grup Başkanlığı Morg îhtisas Dairesi 'nde otopsileri yapılan, 2001 yaz döneminde suda boğulma şüphesi-iddiası olan toplam 25 olgu ile kontrol amaçlı suda boğulma dışı bir nedenle karada ölen 10 olgu çalışma kapsamına alınarak diatom varlığının araştırılması, histomorfolojik değişikliklerin değerlendirilmesi ve kan örneklerinde biyokimyasal incelemelerin yapılabilmesi için gerekli örnekler alınmıştır. Çalışmamızda suda boğulma olgularının yaş ortalamasının 23 olduğu, yaş arttıkça olgu sayısının azaldığı, büyük çoğunluğunun (%72'sinin) kaza orijinli olduğu ve %83'ünün sulama kanalları gibi yüzmenin yasak olduğu yerlerde, yüzmek amacıyla suya girdiği saptanmıştır. 7 olguda“mantar köpüğü”bulgusu, 8 olguda solunum yollarında yabancı cisim saptanmış; biyokimyasal ve histopatolojik bulguların ancak sınırlı sayıda olguda anlamlı olduğu görülmüştür. Olguların su ve doku örneklerinde diatom varlığı yönünden yapılan incelemede; olguların %76' sının hem su hem de doku örneğinde diatom bulunduğu, kontrol grubuyla arasında anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; suda boğulma olgularında dış muayene ve iç muayene bulgularının yol gösterici olduğu, tanının mutlaka laboratuvar yöntemleri ile desteklenmesi gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In bodies found in water, the fact that the death may have occured in many different ways and may have various results, reveals the importance of the main reason of death by forensic departments and medical doctors. Although it is one of the deaths having a well- known mechanism, drowning cases in which many methods can be used but a spesific diagnostic method can not exist, is one of the most investigated subjects in Forensic Medicine. In this study, the constitution of laboratuary conditions in which drowning cases of Çukurova University Medical Faculty Department of Forensic Medicine will be evaluated, the adaption of diagnostic methods used routinly, definition of the properties of our region and the sensitization of the public in these cases are purposed. Totally 25 cases whose autopsies are done at the Council of Forensic Medicine of Adana, Morgue Department and have suspicion/claim of drowning in 2001 summer, and 10 cases died on land as a result of a reason except drowning are included; and required samples are obtained for the investigation of the existance of diatoms, evaluation of histomorphological changes, biochemical research in blood specimen. In our study, it is determined that the average of age of the drowning cases is 23, frequency of cases is decreased in elder ages, majority of the cases (72%) has an accidental origin and 83% of immersion related deaths was occured while swimming in prohibited places such as water channels. Frothy fluid is observed in 7 cases and foreign materials are observed in 8 cases. It is determined that biochemical and histopathological findings can be rational in only a limited number of cases. In the investigations about the existance of diatoms in water and tissue samples, it is determined that the diatoms exist in the 76% of both water and tissue specimen. As a conclusion, it is determined that external and internal examinations guide for drowning cases, and diagnosis must absolutely be supported by laboratory methods.