Histerektomi endikasyonları ve histerektomi tiplerinin karşılaştırılması
The comparison of the indications and the types of hysterectomies
  1. Tez No: 115112
  2. Yazar: SEMRA VEZİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY KADAYIFÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endikasyon, histerektomi, komplikasyon, subtotal histerektomi, Complication, hysterectomy, indication, subtotal hysterectomy. VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET HİSTEREKTOMİ ENDİKASYONLARJ VE HİSTEREKTOMİ TİPLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Bu çalışmamızın amacı, 1999-2001 yıllan arasında benign nedenlerle kliniğimizde yapılan histerektomileri inceleyerek endikasyonlarını, tiplerini, komplikasyonlarını belirlemekti. Bu amaçla 1999-2001 tarihleri arasında histerektomi yapılan 504 hastanın dosyalan incelendi. Hastaların yaş grupları, hastanede kalış süreleri, perop ve postop erken dönemde gelişen komplikasyonları, histerektomilerin endikasyonlan belirlendi. Histerektomi tipleri, hastanede kalış süreleri, komplikasyonları ve maliyetleri yönünden karşılaştırıldı. Histerektomilerin en fazla uygulandığı yaş grubunun 45-54 olduğu görüldü. Abdominal histerektomide yaş ortalaması 45.5, vaginal histerektomide 60.3 olarak belirlendi. En sık myoma uteri nedeni ile histerektomi yapılmıştır. İkinci sıklıkta karşılaştığımız histerektomi endikasyonu ise prolapsus uteridir. Kliniğimizde yapılan histerektomilerin %77.8'i abdominal, % 21.4'ü vaginal, %0.8'i laparoskopi yardımı ile vaginal yoldan gerçekleştirilmiştir. Vaginal histerektomi sadece desensusu olan hastalara yapılmıştır. L.AV.H. ise desensusu olmayan, uterus boyutlan normal olan ve adneksiyal patolojisi bulunmayan hastalara uygulanmıştır. Histerektomi yapılan hastaların % 19. 3 'ünde çeşitli komplikasyonlar gelişmiştir. En sık gözlenen komplikasyon yara yeri enfeksiyonudur ve hastaların % 10. Tinde görülmüştür. Kanama ve idrar yolu enfeksiyonu, sık görülen diğer komplikasyonlardır. Komplikasyon oranı abdominal histerektomide daha fazladır. Abdominal histerektomilerin % 22.5'inde çeşitli komplikasyonlar görülürken, vaginal histerektomilerin % 9.2' sinde görülmüştür. Hastanede kalış süresi abdominal histerektomide 5.6 gün, vaginal histerektomide 4.5 gündür. Bu çalışmada, histerektomilerin en sık myoma uteri nedeni ile yapıldığı, yaş ortalamasının 52.5 olduğu, kliniğimizde en sık uygulanan histerektomi şeklinin abdominal histerektomi olduğu ve uygun hastalarda vaginal histerektominin daha avantajlı olduğu, vaginal histerektomilerin %2.7'sine ooferektomi yapıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE COMPARISION OF THE INDICATIONS AND THE TYPES OF HYSTERECTOMIES The purpose of this study was to determine the indications, types and complications of the hysterectomies performed for benign lesions between 1999*2000 in the department of Çukurova University. The charts of 504 patients were examined in this retrospective study. The age groups, hospitalization time, indications, perioperative and early postoperative complications of hysterectomies were analysed. The types of hysterectomies were compared for the hospitalization time, complications and the cost of therapy. The mean age for the abdominal hysterotomy was 45.5, for the vaginal hysterectomy it was 60.3. The most common age group that performed hysterectomy was 45-54 years. The most frequent indication was myoma uteri and the second was prolapsus uteri. The 77.8% abdominal, 21.4% vaginal, 0.8% laparoscopy assisted vaginal hysterectomies (L.A.V.H) were performed in our clinic. Vaginal hysterectomy was performed for only to the patients that had descensus. Laparoscopy assisted vaginal hysterectomies were performed only to the patients had normal uterus, no adnexial pathologies, no descensus. The overall complications rate was 19.3%, the most frequent complication was wound infection (10. 1% ), bleeding and urinary tract infections were the other main complications. The complication rate of the abdominal hysterectomies were higher ( 22.5% ) than the vaginal hysterectomies ( 9.2% ). The mean hospitalization time was 5.6 days for the abdominal, 4.5 days for the vaginal hysterectomies. As a result we found that the most common indication of hysterectomy was myoma uteri, the mean age was 52.5, the most common type was abdominal hysterectomy, vaginal hysterectomy had more advantages in the right indications and ooferectomy was performed 2.7% of the vaginal hysterectomies.