Histerektomi öncesi ve sonrasında hastaların psikolojik durumlarının operasyon tipine ve endikasyonlarına göre karşılaştırılması
Comparison of the psychological conditions of patients before and after histerektomi in relation to the type of operation and the indications of operations
  1. Tez No: 740789
  2. Yazar: YAĞMUR AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CAN NACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Histerektomi, Depresyon, Malignite, Anket
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Histerektomi hem dünyada hem de Türkiye'de sık uygulanan bir jinekolojik operasyondur. Uterusun kaybı kadının üreme, doğurganlık ve adet görmesinin kaybına yol açtığından kadının eksik hissetmesine ve ruh sağlığında bozulmaya sebep olmaktadır. Çalışmamızın amacı; üçüncü basamak bir eğitim ve araştırma hastanesinde histerektomi yapılan kadınların depresyon düzeylerini Hasta Sağlık Anketi kullanarak ameliyat tipleri, malignite durumu, gravida ve parite sayılarını operasyon sonrasında operasyon öncesine göre karşılaştırmaktır. Çalışmamız 01-06-2021 ile 01-12-2021arasında Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran ve histerektomi yapılması planlanan hastalar ile yapıldı. Operasyon öncesi ve operasyondan 7-10 gün sonra yapılan görüşmelerle veriler elde edildi. Çalışma kriterlerine uyan 100 hasta çalışmaya alındı. Hastaların ortalama yaşı 56,02 ±10,03 idi (min:39, max: 81). Çalışma grubunun ortalama gravida değeri 7,00 (±2,28) ve ortalama parite değeri 5,90 (±1,78) bulundu. Hastaların ameliyat öncesi dönemde ameliyat tiplerine göre HSA-9 puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edildi (p=0,010). Histerektomi geçiren kadınların ameliyat sonrası yaşadığı ruhsal sorunları tanımlamak için 1974'te posthisterektomi sendromu kavramı ortaya atılmıştır. Literatürde histerektomi sonrası depresyon, anksiyete bozuklukları, uykusuzluk ve psikosomatik bozuklukların olduğu ve ruhsal bozuklukların arttığı bildirilmiştir. Çalışmamızda da literatürle uyumlu olarak HSA-9 puanı postop dönemde preop dönemden yüksekti ancak fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuçlar histerektominin kadınların ruhsal durumu üzerinde önemli etkileri olduğunu, hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrasında ruh sağlığındaki değiğşimler açısından hastaların değerlendirilmelerinin faydalı olacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Hysterectomy is a common gynecologic operation both in Turkey and in the World. Since the loss of the uterus leads to the loss of the woman's reproduction, fertility and menstruation, it can cause the woman to feel incomplete and may cause deterioration of her mental health. The aim of this study was to compare whether the depression levels measured by the Patient Health Questionnaire in women who underwent hysterectomy in a tertiary Research and Education Hospital increase after the operation compared to the preoperative level, according to different types of surgery, gravida and parity numbers. This cross-sectional study was conducted with patients who applied to the Gynecology and Obstetrics Outpatient Clinic of Adıyaman University Training and Research Hospital between 01-06-2021 and 01-12-2021 and were planned to undergo hysterectomy. Data were obtained through interviews conducted before and 7-10 days after the operation. A hundred patients who met the inclusion criteria were included in the study. The mean age of 100 patients included in the study was 56.02 ±10.03 (min: 39, max: 81). The mean gravida value of the patients was 7.00 (±2.28) and the mean parity value was 5.90 (±1.78). There was a significant difference between mean the HSA-9 scores of the patients according to the type of surgery in the preoperative period (p=0,010). The concept of posthysterectomy syndrome was introduced in 1974 to describe the post-operative mental problems experienced by women who had a hysterectomy. Multiple studies in literature revealed that mental disorders, including depression, anxiety disorders, insomnia and psychosomatic disorders, increase after hysterectomy. Consistent with the literature, in our study, the HSA-9 score was higher in the postoperative period than in the preoperative period, but the difference was not statistically significant. The results suggest that hysterectomy has significant effects on the mental state of women and patients should be evaluated for mental health deterioration both preoperatively and postoperatively. Keyword: Hysterectomy, Depression, Malignite, Questionnaire