Myoma uteri tanısı konan infertil olgularında myomektomi sonrası gebelik oranlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 115111
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMET KÖKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, myoma uteri, myomektomi, gebelik. IV, Infertility, myoma uteri, myomectomy, pregnancy
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 643
Özet
ÖZET Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine 01.Ekim.1996-31.Ocak.2000 yıllan arasında infertilite sorunu ile başvurup, yapılan muayenelerinde myoma uteri saptanan ve tüm infertilite tetkikleri yapıldıktan sonra myoma uteri dışında başka infertilite nedeni bulunamayan olgularda myomektomiyi takiben gebelik oranları araştırıldı. Bu amaçla 124 infertil olgunun 104'flne (%83.9) laparotomik, 17'ine (%13.7) histeroskopik, 3'ûne (%2.4) laparoskopik myomektomi yapıldı. Olgulann takip sureleri bir ile beş yd arasında değişmekte idi. Olgulardaki infertilite suresi ve tipinin, polikistik over varlığının, operasyon öncesi histerosalpingografi bulgularının, myomun çapı ve yerleşim yerinin, operasyon öncesi gonadotropin releasing hormon agonisti tedavisinin ve uygulanan cerrahi yöntemin gebelik oranlan üzerine etkileri araştırıldı. Operasyon sonrası takiplerde 124 olgunun 26'ında (%21.0) gebelik görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to evaluate the pregnancy rate among the patients who applied to the Department of Obstetric & Gynecology of Çukurova University Faculty of Medicine between 1996 and 2000 with infertility problem and diagnosed to have no other causes of infertility except leiomyoma uteri and later underwent myomectomy. Among these 124 infertile cases 104 had (83.9 %) laparotomies 17 (13,7 %) hysteroscopic and 3 (2,4 %) laporoscopic myomectomi The follow-up of these cases different between one to five years. In this study we have investigated the role of; the duration and type of infertility, existence of polycystic ovary, preoperative hysterosalpingography features, diameter and location of the leiomyoma uteri, pre-operative GnRHa therapy and the modality surgery, on the pregnancy rates. Pregnancy occured during the follow-up in 26 of 124 (21 %) patients after the operation.