Erzurum, Erzincan ve Kars illerinde 0-6 yaş grubu çocuklarda kızamık seroprevalansı
Seroprevalence of measles in 0-6 years old children living in Erzurum, Erzincan and Kars
  1. Tez No: 115171
  2. Yazar: ATİLA KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kızamık, İmmünizasyon, Seroprevalans, Çocuk, Türkiye, Measles, Immunization, Seroprevalence, Child, Turkey
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
IV ÖZET Erzurum, Erzincan ve Kars İllerinde 0-6 Yaş Grubu Çocuklarda Kızamık Seroprevalansı Bu çalışma Erzurum, Erzincan ve Kars illerinde 0-6 yaş grubu toplam 767 çocukta bazı sosyodemografik özelliklere göre kızamık immünizasyonu, seroprevalansı, aşılı-aşısız çocuklarda kızamık seroloji sonuçlarını saptamak ve 1-15 ay aşısız infantlarda maternal kızamık antikorlarına bakmak amacıyla, Temmuz 2000- Nisan 2001 tarihlerinde yapıldı. Kızamık antikoru(lgG) ELİSA yöntemi ile çalışıldı. Çalışma kapsamındaki 767 çocuğun 423'ü Erzurum, 1 57'si Erzincan ve 187'si Kars ilindeki çocuklardı ve yaş ortalamaları 28.9 ± 19.1 ay idi. Üç ilde erkek ve kız oranları birbirine benzerdi. 663 çocuğun %81.6'sı aşılı, %15.1'i aşısızdı ve%3.3'ünün aşı durumu bilinmiyordu. En yüksek aşılanma oranının Kars ve en düşük oranın ise Erzurum ilinde olduğu görüldü, iller arasındaki aşılanma farkı istatistiksel olarak anlamlıydı. Yerleşim yerlerine göre en yüksek aşılanma oranı köyde, en düşük ise ilçede idi. Anne ve babaların eğitim düzeyi yükseldikçe aşılanma oranı artarken, aşısız olanların oranları azalıyordu. Aşılanma ile anne eğitimi arasında korelasyon varken, baba eğitimi arasında korelasyon yoktu. %61.1 çocuk kızamığa karşı seropozitifken, %38.9'u seronegatifti. En yüksek seropozitiflik 10-12 ay arasında(%68.6), en düşük seropozitiflik ise 5 yaş grubunda idi (%57.9). Aşılıların %63.4'ü, aşısızların %49'u seropozitifti. Seropozitiflik ii merkezinde en yüksek(%68.1), ilçede en düşük(%54.8) bulundu. Anne eğitim düzeyi arttıkça ve ailedeki çocuk sayısı azaldıkça seropozitiflik oranı yükselmekteydi. Erzurum ilinde çocukların %48.9'u, Erzincan'da %79.9'u ve Kars'ta %73.7'si seropozitifti. Tüm populasyonda aşılı çocukların %63.4'ü, aşısız çocukların %49'u seropozitifti. Anne ve baba eğitim durumu arttıkça aşılı çocukların seropozitiflik oranları da artıyordu. Aşılı ve aşısız çocuklarda seropozitiflik en yüksek ildeydi. Aşısız çocuklarda seropozitiflik yerleşim yerine göre anlamlıydı. Erzurum'da aşılı çocukların %51.6'sı, aşısız çocukların %42.3'ü seropozitifti. Aşılı ve aşısız çocuklarda yerleşim yeri ile seroloji sonuçları arasındaki fark anlamlıydı. Erzincan'da aşılı çocukların %81.5'i, aşısız çocukların %68.8'i ve Kars'ta aşılı çocukların %72.9'u, aşısız çocukların %69.2'si seropozitifti. 1-15 ay arasında aşısız 124 infantta seropozitiflik en yüksek 1-3 aylık(%76.6), en düşük 13-1 5 aylık çocuklarda(%10) gözlendi.V Araştırmamızın sonuçlan, kızamık eliminasyonu hedefine ulaşabilmek için gerekli bağışıklık düzeyinin çok gerisinde olduğumuzu ve bunun kızamık salgınlarına neden olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, 1.5 yaşında ikinci kızamık aşısının uygulaması ile hem aşısız çocuklar yakalanarak aşılanması, hem de primer aşı başarısızlığı gelişen aşılı çocukların bağışıklanması mümkün olabilir. Ülkemizin kızamık aşı takvimi bu doğrultuda gözden geçirilmelidir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Seroprevalence of Measles in 0-6 Years Old Children Living in Erzurum, Erzincan and Kars This study was planned to investigate the measles immunization status, seroprevalence, the effects of some sociodemographic factors on these results in 767 children aged 0-6 years old living in Erzurum, Erzincan and Kars. Maternal antibodies were investigated in 1-15 months old infants. Measles antibodies (IgG) were measured with ELISA. Of the 767 children included in this study, 423 were from Erzurum, 157 from Erzincan and 187 from Kars. The mean age was 28,9 ± 19,1 months and the proportions of the girls and the boys were similar. Of the 663 children who were above nine months of age, 81,6% were vaccinated, 15,1% were non vaccinated; in 3,3% of all children information about vaccination could not be obtained. The highest vaccination rate was detected in Kars, the lowest in Erzurum and the difference was significant. Among the settlement regions, the highest vaccination rate was in the villages and the lowest rate was in the counties. As the education levels of the parents increased, the proportion of vaccinated children increased. While the correlation between education levels of the mothers and vaccination rate was statistically significant, no correlation was detected for the education levels of fathers. Of the children, while 61,1% were seropositive against measles, 38,9% were not. The highest proportion of seropositive children was in 10-12 months old children (68,6%) and the lowest proportion was at 5 years of age (57,9%). Seropositivity was 63,4% in vaccinated and 49% in non vaccinated children. The seropositivity rate was highest in city centers (68,1%) and the lowest in counties (54,8%). Seropositivity rate was correlated with the education level of mothers and inversely correlated with sibling size. In Erzurum, Erzincan and Kars, 48,9%, 79,9% and 73,7% of children were seropositive respectively. Among all children, 63,4% of vaccinated and 49% of non vaccinated children were seropositive. As the educational levels of parents increased, the proportion of vaccinated-seropositive children increased. In vaccinated and non vaccinated children, the highest seropositivity level was detected in children living in city centers. The difference was significant in non vaccinated children. In Erzurum, 51,6% of vaccinated and 42.3% of non vaccinated children were seropositive and the seropositivity rate wasVII significantly different between settlement regions in both groups. In Erzincan, 81,5% of vaccinated and 68.8% of non vaccinated children were seropositive and in Kars the seropositivity rates in these groups were 72.9% and 69.2 respectively. Among the 124 non vaccinated infants aged between 1-15 months, the highest seropositivity rate was detected in the 1-3 months old children (76,6%) and the lowest rate in the 13-15 months old ones. As a consequence, the results of the study showed that the immunity level necessary for measles elimination has not been reached yet, and this may cause measles epidemics. Therefore, with a second measles vaccination at the age of 18 months, both the non vaccinated children and the children in whom primary vaccine failure was developed can be immunized. The measles vaccination program of our country should be looked over in respect to this issue.