Erzurum, Erzincan ve Kars illerinde 0-6 yaş grubu çocuklarda difteri seroprevalansı
Seroprevalence of diphtheria in children aged 0-6 years living in Erzurum, Erzincan and Kars
- Tez No: 115188
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVİN ALTINKAYNAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Difteri, İmmünizasyon, Seroprevalans, Çocuk, Türkiye, Diphtheria, Immunization, Seroprevalence, Child, Turkey
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
IV ÖZET Erzurum, Erzincan ve Kars İllerinde 0-6 Yaş Grubu Çocuklarda Difteri Seroprevalansı Bu çalışma Erzurum, Erzincan ve Kars illerinde 0-6 yaş grubu toplam 767 çocukta bazı sosyodemografik özelliklere göre difteri immünfeasyonu, seroprevalansı ve aşılı-aşısız çocuklarda seroloji sonuçlarını saptamak amacıyla, Temmuz 2000-Nisan 2001 tarihleri arasında yapıldı. Difteri antitoksini (IgG) tüm çocuklarda ELİSA yöntemi ile çalışıldı. Çalışma kapsamına alınan 767 çocuğun 423'ü Erzurum, 157'si Erzincan ve 187'si Kars ilinde yaşayan çocuklardı ve yaş ortalamaları 28,9 ± 19,1 ay idi. Üç ilde erkek ve kız oranları birbirine benzerdi Çocukların %72,3'ü tam aşılı, %18,3'ü eksik aşılı, %5,7'si aşısızdı ve%3,7'sinin aşı durumu bilinmiyordu. En yüksek tam aşılanma oranının Erzincan ve en düşük oranın ise Erzurum ilinde olduğu görüldü. İller arasındaki bu aşılanma farkı istatistiksel olarak anlamlıydı. 1 yaş grubu çocukların %70,1'i tam aşılı iken %15,7'si eksik, %11,8'i ise aşısız idi. Eksik aşılı ve aşısız çocuk oranı yaş büyüdükçe azalırken tam aşılı çocuk oranı artıyordu. Anne ve babaların eğitim düzeyi ve sosyoekonomik durum yükseldikçe ve kardeş sayısı azaldıkça tam aşılanma oranı artarken, eksik aşılı ve aşısız olanların oranları azalıyordu. Çocukların %85'inin annesi, çocuğunun difteri hastalığını geçirmediğini, %15'i ise bilmediğini ifade etti. %77,9 çocuk difteriye karşı seropozitifken %22,1'i seronegatifti. En yüksek seropozitiflik 4 yaş grubunda (%84) en düşük gşropozitiflik ise 6 yaş grubunda idi (%69,8). Tam aşılıların %81,6'sının, eksik aşılıların %74,5'inin seropozitif, kötü sosyoekonomik duruma sahip çocukların seropozitiflik oranının iyi ve orta sosyoekonomik duruma göre anlamlı olarak düşük olduğu gözlendi. Anne-baba eğitim düzeyi arttıkça seropozitiflik oranı yükselmekteydi. Erzurum ilinde çocukların %77,7'si, Erzincan ve Kars illerinde %78,1'i seropozitifti. Tüm populasyonda aşılı çocukların %80'i, aşısız çocukların %48,9'u seropozitifti. Anne ve baba eğitim durumu arttıkça aşılı çocukların seropozitiflik oranları da artıyordu. Erzurum'da aşılı çocukların %80,1'i seropozitifken aşısız çocukların %44ü'i seropozitifti. Aşısız çocuklarda yerleşim yeri ile seroloji sonuçları arasında istatistiksel fark anlamlıydı. Aşılı çocuklarda kardeş sayısı arttıkça seropozitiflik oranı düşmekteydi. Erzincan ilinde aşılı çocukların %82'si aşısız çocukların %60'ı seropozitifti. Anne vebabası okur-yazar olmayan aşılı çocukların seropozitiflik oranları diğer gruplardan anlamlı derecede düşüktü. Aşısız çocuklarda sosyoekonomik düzey ile seroloji sonuçları arasındaki ilişki anlamlıydı. Kars ilinde aşılı çocukların %79'u seropozitifti. Sosyoekonomik düzeyin seroloji sonuçlarına etkisi aşılı çocuklarda anlamlı değilken, aşısız çocuklarda istatistiksel fark önemliydi. 1 yaş grubunda aşısız 27 çocuk varı. 1 aylık 5 çocuğun hepsi seropozitifken 2 aylık 4 çocuğun hepsi seronegatifti. 3 aylık 6 çocuktan 5 tanesi ve 4 ve 5 aylık 3 çocuk seronegatifti. Araştırmamızın sonuçları, difteri eliminasyonu hedefine ulaşabilmek için gerekli bağışıklık düzeyinin çok gerisinde olduğumuzu ve bunun difteri salgınlarına neden olabileceğini göstermektedir. Difteriye karşı aşılama politikasında öncelik, bir yaş altı çocuklarda 3 doz DBT aşısı ile bağışıklamanın her bölgede %90-95 oranına yükseltilmesine verilmelidir. Rapel dozlarla yüksek aşılama oranlarına ulaşılarak difteriye karşı bağışıklığın sürekli olması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Seroprevalence of Diphtheria in Children Aged 0-6 Years Living in Erzurum, Erzincan and Kars This study was planned to investigate the diphtheria immunization status, seroprevalence and the effect of some sociodemographic factors on these results in 767 children from Erzurum, Erzincan and Kars, aged between 0-6 years. The study was performed between July 2000 and April 2001. Diphtheria antitoxine (IgG) was measured with ELISA. Of children included in this study, 423 were from Erzurum, 157 were from Erzincan and 187 from Kars. The mean age of them was 28,9 ± 19,1 months and the proportion of girls and boys were similar. Of children, 72,3% were full vaccinated, 18,3% of them was incompletely vaccinated and 5,7% was nonvaccinated. In 3,7% of the children vaccination status was not known. The lowest proportion of full vaccinated children was in Erzurum and the highest proportion was in Erzincan. The difference was significiant. At one year of age, 70,1% of children was full vaccinated, 15,7% of them was incompletely vaccinated and 1 1,8% was nonvaccinated. As the age of children increased, the proportion of full vaccinated children increased but the proportion of nonvaccinated and incompletely vaccinated children decreased. While the vaccination rate was correlated with the educational and socioeconomical level of the parents, it was in merely correlated with sibling size. No history of diphtheria was obtained from 85% of the mothers, but 15% could not give any information about this. Of the children, 77,9% were seropositive against diphtheria and 22,1% were seronegative. The highest proportion of seropositive children was at 4 years of age (84%) and the lowest proportion was at 6 years of age (69,8%). Seropositivity was 81,6% in full vaccinated and 74,5% in incompletely vaccinated children. Proportion of seropositive children among low socioeconomical level was significiantly lower than children with high or moderate socioeconomical levels. As the educational level of parents increased, the proportion of seropositive children increased. In Erzurum, Erzincan and Kars, 77,7%, 78,1% and 78,1% of children were seropositive respectively. Among all study group, 80% of vaccinated and 48,9% of nonvaccinated children were seropositive. As the educational level of parents increased, the proportion ofVII vaccinated-seropositive children increased. In Erzurum, 80,1% of vaccinated and 44,8% of nonvaccinated children were seropositive. In nonvaccinated children, seropositivity rate was significiantly different in respect to settlement region. In vaccinated children, seropositivity rate decreased as their number of siblings increased. In Erzincan, 82% of vaccinated and 60% of nonvaccinated children were seropositive. Seropositivity proportion of vaccinated children whose parents had no literacy was significiantly lower than the other groups. There was a significiant difference between serology results in different socioeconomical levels in nonvaccinated children. In Kars, 79% of vaccinated children were seropositive. The effect of socioeconomical level on serology results was not significiant in vaccinated children, but it was significiant in nonvaccinated children. There were 27 nonvaccinated children in the one year age group. All of the five children at the age of one month were seropositive. None of the children were seropositive at second month. Of six children, five at three months and three children at four and five months were seronegative. As a consequence, the results of the study showed that the immunity level necessary for diphtheria elimination has not reached yet, and this can cause diphtheria epidemics. In immunization programs, priority should be given to increase the primary immunization levels to 90-95% with three doses of DTP vaccine. In addition, high immunization levels with booster doses should be achieved and prolonged immunity should be maintained.