Wheezingli süt çocuklarında risk faktörleri
Risk factors in wheezy infants
- Tez No: 115200
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER CEVİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hışıltılı çocuk, süt çocuğu, Wheezy child, Infant
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Bu çalışma wheezingli süt çocuklarında etyolojik risk faktörlerini belirlemek üzere planlanmıştır. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sivas Doğumevi Çocuk Hastanesi' ne Ağustos 2001 - Nisan 2002 tarihleri arası başvuran, yaşları 0-2 yaş arası değişen, 13' ü kız 30' u erkek 43 wheezingli çocuk ile pediatri polikliniğine başvuran 40 sağlıklı çocuk kontrol grubu olarak alındı. Hastaların demografik özellikleri, yakınmaları, fizik muayene bulguları, laboratuvar tetkikleri ve radyolojik tetkikleri elde edildi. Wheezing ile doğum ağırlığı, doğum şekli, doğum ayı, mekonyumla doğum, prematüre doğum, anne ve babanın eğitim düzeyi, ailenin gelir düzeyi, aile birey sayısı, kardeş sayısı, ev oda sayısı, ısınma aracı, evcil hayvan, besleme arasında ilişki saptanmadı. Anne sütü alma süresi ve ek gıdaya erken başlanılması wheezing için risk faktörü oluşturabileceği görüldü. Wheezingli çocuklarda pasif sigaraya maruz kalma oranı % 76.7, ailede atopik hastalık öyküsü %48.8, üç ve üzeri wheezing atak geçirme oranı %60.5, farenjit %44.2, rinore %58.1, allerjik hastalık bulgu pozitifliği (IgE yüksekliği, periferik eosinofıli, nasal yaymada eosinofil) % 76,7, radyolojik akciğer bulgusu % 16,2, solunum yetmezliği skoru % 44,2 bulundu. Sonuçlarımız süt çocuklarındaki wheezing oluşumunda genetik duyarlılık kadar çevresel tetik çekicilerinde önemli olduğunu göstermektedir. Bu nedenle wheezing için riskli grupların saptanması ve koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir. Gebelerin ve süt çocukların sigara ile karşılaşmalarının engellenmesi, anne sütünün yeterli sürede verilmesi, yeterli immünizasyonun sağlanması ve hayat standartlarının yükseltilmesi yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The study is designed to assess the etiological risk factors in wheezy infants. 40 healty children and 43 children with wheezing (13 female and 30 male) who admitted“Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi”and“Sivas Doğumevi Çocuk Hastanesi”between August 2001 and April 2002, were examined. The ages of the children were changed between 0 and 2 years. 40 healty children are included the study as a control group. Patients demographic characteristics, symtomps, physical examination findings, and the results of laboratory tests and radiological investigations were obtained. The associations between wheezing and birth weight, delivery month, meconium aspiration syndrome, premature birth, educational levels of parents, income level of the family, the number of the persons in the family, the number of the siblings, the number of rooms in house, heating systems, keeping domestic animals were not determined. The period of receiwing breast milk and starting additional food early are observed as risk factors for wheezing. The propotion of to be passively exposed to tobacco were found 76,7 %; atopic disease history in the family were found 48,8 %; to have three or more wheezing episodes were found 60,5 %; pharyngitis were found 44,2 %; rhinore were found 58,1 %; positive allergic disease finding (increased IgE levels, peripheric eozinophilia, eozinophil at the nasal smear) were found 76,7 %; radiological pulmonary findings were found 16,2 %; and the score of the respiratory in sufficiency were found 44,2 % in children with wheezing. Our results show that, as well as genetic sensivity, enviromental trigger factors are also important in development of wheezing. Therefore, determining the risk groups for wheezing and taking preventive measures are necessary. Preventing exposure of pregnant womans and infants to tobacco, giving breast-feeding within adequate periods, providing adequate immunization and increasing life standards will be beneficial.