Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne 2019 Ocak-2020 Mart ayları arasında başvuran bronşiyolitlerde etken mikroorganizmaların diğer risk faktörleri ile birlikte tekrarlayan hışıltı gelişimindeki rolü
Role of microorganisms in recurrent wheezing after bronchiolitis of infants diagnosed between January 2019 and March 2020 in Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital
- Tez No: 662698
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK CEZMİ ÇOKUĞRAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: astım, bronşiyolit, hışıltı, respiratuvar sinsityal virüs, rhinovirüs, asthma, bronchiolitis, respiratory syncytial virus, rhinovirus, wheezing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaçlar: Bronşiyolit, akciğerlerdeki küçük hava yollarının yangısal süreci olarak tanımlanır ve 0-2 yaş grubunu etkileyen bir hastalıktır. Çoğunlukla viral etkenlere bağlı olarak gelişir, etiyolojide en çok respiratuvar sinsityal virüs (RSV) ve rhinovirüs suçlanır. Bronşiyolit geçiren süt çocuklarında tekrarlayan hışıltı veya astım gelişme riski artmıştır. Solunum yolu virüsleri, bronşiyolitin ciddiyeti, ailedeki atopi öyküsü, sigara maruziyeti ve tanı anında eozinofili varlığı; hışıltı atakları ve astım için risk oluşturmaktadır. Bu çalışmada, bronşiyolit tanısı alan 0-2 yaş arasındaki çocukların nazofarengeal sürüntüsünden polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemi ile mikrobiyolojik etkenlerin tespit edilmesi amaçlanmış ve bu etkenlerin hastalardaki diğer risk faktörleri ile birlikte 1 yıl içinde tekrarlayan hışıltıya sebep olup olmadıklarını araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, 2019 Ocak-2020 Mart ayları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda bronşiyolit nedeniyle tedavi gören 0-2 yaş arasındaki 111 hasta dahil edilmiştir. Tanı anında PCR yöntemi ile etken tespit edilmiştir. Hasta yatış dosyaları incelenmiş, 6 ay ve 1 yıl içinde geçirdiği hışıltı atakları telefon viziti yapılarak öğrenilmiştir. Ailedeki atopi varlığı, evde yaşayan sayısı, evcil hayvan varlığı, sigara maruziyeti, atopik karakter varlığı, gastroözefageal reflü (GÖR) semptomları, anne sütü alma süresi, gece beslenmesi, kronik hastalık varlığı sorgulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS statistics 20.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: 111 çocuk hastanın %57.7'si (n=64) erkek, %42.3'ü (n=47) kız hastadır. Bu hastaların %26.1'i (n=29) ayaktan, %73,9'u (n=82) yatarak tedavi edilmiştir. Hastaların çoğunlukla yaşı 2-3 ay aralığındadır. PCR çalışılan hastaların (n=83) %98,7'sinde (n=82) etken saptanmıştır. En sık saptanan etkenler; RSV, rhinovirüs, RSV-rhinovirüs ve rhinovirüs-bokavirüs koenfeksiyonu olmuştur. Ailelerin %81.9'una (n=91) bir yıl sonra telefon viziti ile ulaşılmıştır. Hastaların %23.4'ünde (n=26) 1 yıl içinde hışıltının tekrarladığı saptanmıştır. RSV, rhinovirüs, bokavirüs, influenza A/B ve koronavirüs etkenleri tekrarlayan hışıltı ile ilişkili bulunmuştur. Yaş azaldıkça hastaların yatarak tedavi görme sıklığı artmıştır ve hastanede yatış süreleri uzamıştır. (p = 0,022) (r=0,037) (p=0,37) Parental astım/atopi öyküsü ve hastadaki atopik karakter varlığı tekrarlayan hışıltıyı arttırsa da istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.(p=0,075)(p=0,106) Sigara maruziyeti, GÖR semptomlarının varlığı, gece beslenmesi tekrarlayan hışıltı gelişimine neden olmuştur. (p=0,000) Eozinofili ile tekrarlayan hışıltı arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. (p=0,864) Sonuç: Virüsler tek başına hışıltı ile ilişkili değildir; sigara maruziyeti, GÖR semptomlarının varlığı, gece beslenmesi de hışıltı ataklarına neden olmuştur. Parental astım/atopi öyküsü ve hastadaki atopik karakter varlığı tekrarlayan hışıltıyı arttırsa da istatiksel olarak anlamlı sonuca ulaşılamamıştır. Daha uzun izlem sürelerine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Bronchiolitis is defined as an inflammatory process of small airways of lungs and it effects the children of 0-2 years of age. Majorly, it occurs as a result of viruses, respiratory syncytial virus (RSV), and rhinovirus are mostly seen in bronchiolitis. Infants whom with a history of bronchiolitis are under a risk of recurrent wheezing and childhood asthma in following years. Recurrent wheezing is related to the respiratory pathogens, the severity of bronchiolitis, family history of atopy, secondhand smoking, eosinophilia at diagnosis are the considered risks of wheezing episodes and asthma. In this study, we aim to detect the causative agents of bronchiolitis in infants with nasopharyngeal swabs by using polymerase chain reaction (PCR) method and find out whether these agents in addition to the other risk factors may cause recurrent wheezing in one year period. Material and Method: 111 infants with bronchiolitis have been enrolled to this research between January 2019 and March 2020 in Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital. At the diagnosis, the causative agents have been detected by using PCR method. Medical records have been examined. A telephone questionnaire about the number of wheezing episodes in 6 month and 1 year period was administered to the child's primary caregiver after one year. Family history of atopy, the number of household, pet existence, cigarrette exposure, feeding before sleep time, gastroesophageal reflux symptoms, history of atopy and chronic diseases of patient were investigated. SPSS statistics 20.0 have been used to analyze the datas. Results: 57.7 % (n=64) of 111 patients are male, 42.3 % (n=47) of patients are female. 26.1% (n=29) of patients were treated in outpatient clinics and 73.9% of patients (n=82) were treated in inpatient clinics. Patients mainly are in the ages of 2-3 months. Pathogens have been detected by using polymerase chain reaction (PCR) method in the patients, 82 out of 83, whom nasopharyngeal swabs were taken. A phone call visit has been done to 91 patients after a year. We found out that 23.4% of patients (n=26) experience wheezing episodes in one year. RSV, rhinovirus, bocavirus, influenza A/B and coronavirus are related to recurrent wheezing. The disease lasts more severely and the length of stay in hospital gets longer in the younger ages. Commonly detected viruses are RSV, rhinovirus, RSV-rhinovirus and rhinovirus-bocavirus coinfection. Parental history of asthma/atopy and atopy of patient increase the risk of recurrent wheezing but those results were not statistically significant.(p=0,075) (p=0,106) Secondhand smoking, GER symtomps, feeding before sleep time caused wheezing episodes. (p=0,000) We appointed no statistical significance between eosinophilia and recurrent wheezing. (p=0,864) Conclusion: Viruses can cause wheezing with the occurence of secondhand smoking, GER symptoms and feeding before sleep time. Parental history of asthma/atopy and atopy of patient can increase the risk of recurrent wheezing but we could not reach the statistically significant results. We need longer duration of follow up period.