Ocak 1993 - Ocak 2001 tarihleri arasındaki akut romatizmal ateşli hastaların retrospektif olarak klinik ve epidemiyolojik yönden değerlendirilmesi
Retrospectively clinical and epidemiological evaluation patients with acute rheumatic fever during the period of January 1993 - January 2001
- Tez No: 115229
- Danışmanlar: PROF.DR. NAZAN ÖZBARLAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Acute rheumatic fever, Epidemiological, Clinical vn
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 857
Özet
ÖZET OCAK 1993-OCAK2001 TARİHLERİ ARASINDAKİ AKUT ROMATİZMAL ATEŞLİ HASTALARIN RETROSPEKTİF OLARAK KLİNİK VE EPİDEMİYOLOJİK YÖNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ Çalışmamızın amacı, hastanemizde Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı kurulduğundan bu yana başvuran ARA'li hastaların klinik ve epidemiyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi, gerek klinik şiddet ve şekil, gerekse sıklık yönünden yıllara göre farklılık olup olmadığının incelenmesidir. Bu çalışmada, Ocak 1993-ocak 2001 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Kardiyoloji polikliniğinde ARA tanısı alan 206 hasta retrospektif olarak incelendi. Tüm veriler hastanemiz poliklinik izlem kartlarındaki kayıtlardan elde edilmiştir. ARA'lı hastaların ilk başvuru yaşları 5-16 yaş (ort 10.8 ± 2.4, median:ll) arasındadır. Hastaların %38.3'ü 10 yaş altında iken başvurmuştur. ARA'li olgulardaki E/K oram: 1.1/1 dir.Başvurunun en yüksek olduğu mevsim kış (%35), en az olduğu mevsim yaz (%15)'dir. ARA'li hastaların %73.3'ü ilk atak, %23.8'i ikinci atak, %1.9'u üçüncü atak, %1'i dördüncü atak sırasında başvurmuştur. ARA'li olguların majör Jones kriterlerine göre dağılımı incelendiğinde %81'inde kardit, %75.2'sinde poliartrit, %10'unda köre, %0.5'inde eritema marginatum olduğu kaydedilmiştir. Subkutan nodul kaydedilmemiştir. ARA'li olguların 128'inde iki majör kriter bir arada, beşinde üç majör kriter bir arada saptanmıştır. Tek majör kriterle tam alan ARA'li hasta sayısı 73 'dür (%35.4). 1996 yılından önce ve sonra başvuran hastalar ayrı ayrı incelendiğinde ARA'li hasta sayısı, kardit oram ve şiddeti yönünden bu iki dönem arasında anlamlı farklılık yoktur (p=0.854, p=.0.38, p=0.25). Kardit şiddeti, kardit olan toplam 167 olguda, %45.5'u hafif, %18'i orta, %36.5 ağır olarak değerlendirilmiştir. Kardit şiddeti ile akut faz reaktanları, ASO düzeyi yüksekliği ve cinsiyet arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki kaydedilmemiştir (p=0.251, p=0.126, p=0J2). Poliartritli olgularda en sık tutulan eklemler diz, ayak bileği ve dirsektir. Poliartrit olgularının %3.9'unda küçük eklem tutulumu (parmaklar) vardır. ARA'li olguların minör Jones kriterlerine göre değişimi incelendiğinde %73'ünde ateş, %76'sında artralji, %34.2'sinde PR mesafesinde uzama, %51'inde akut faz reaktanlarında bir ve/veya ikisinde yükseklik olduğu kaydedilmiştir. ARA'li hastaların %46,6'sı Adana il sınırları içinden, %53.4'ü Adana ili dışından gelmiştir. Gruplar arasında kardit ve poliartrit oranlarında anlamlı fark saptanamamıştır (p=0J6vep=0Jl). Karditli hastalardaki kapak tutulumu incelendiğinde %95.2'sinde mitral kapağın, %31.7'sinde aort kapağının, %1,8'inde triküspit kapağın etkilendiği kaydedildi. %28.7 hastada çift kapak tutulumu, 8 olguda (%4.8) izole aort kapak tutulumu saptanmıştır. Karditli 61 olguda (%36.5) konjestif kalp yetersizliği, 1 1 olguda (%6.5) perikardiyal effüzyon, 4 olguda (%3) disritmi saptanmıştır. Karditli 12 olguda (%7) sessiz kardit saptanmıştır. Altı olguda (%3) rebound saptanmıştır. Karditli hastaların üçünde (%1.7) 1 lay ile iki yıl arasında kalp lezyonunun düzeldiği saptanmıştır. Dokuz olguya kapak lezyonu nedeni ile cerrahi girişim uygulanmıştır. Bu hastaların ikisinde girişim aktif kardit sırasında kontrol edilemeyen kalp yetersizliği nedeniyle yapılmıştır. Aktif kardit sırasında iki olgu exitus olmuştur.Sonuç olarak ARA, güney ve güneydoğu Anadolu bölgesinde halen önemli morbidite, hatta mortaliteye yol açabilen bir hastalıktır. Ekokardiyografinin yaygın kullanımı ile sessiz kardit oram giderek artmaktadır. İleride gelişebilecek romatizmal kalp hastalıklarım önlemek için ARA profilaksisinin önemi vurgulanmalıdır. Ayrıca sessiz karditleri saptayabilmek için klinik olarak kardit bulgusu olmayan ARA'li hastalarda da eko kardiyografi yapılmalıdır. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RETROSPEKTTVELY CLINICAL AND EPIDEMIOLOGICAL EVALUATION PATIENTS WITH ACUTE RHEUMATIC FEVER DURING THE PERIOD OF JANUARY 1993- JANUARY 2001 The aim of this study was to evaluate retrospectively all 206 patients with ARF who had attented to the Pediatric Cardiology Clinic of the Çukurova University since the establishment of the department in January 1993 until January 2001 with respect to clinical severity, mode of cardiac involvement, and epidemiological characteritics over the years. All the data were retrieved from the out-patient records. The mean age of patients was between 10.8±2.4 (range 5-16, median 11.0). A 383% of patients were under 10 year of age. The male/female ratio was 1,1/1. The peak season for the initial persentation was winter (35%) while the least percentage of them presented first in the summer months (15%). The patients were having their first (73.3%), second (23.8%), third attack(1.9%), and fourth attacks of (1%) on initial evaluation With respect to the major Jones criteria, the distrubution was as follow: Carditis (81%), polyarthritis (75,2%), chorea (10%), erytema marginatum (0,5%). No patients had subcutaneous nodules. Two and three major criteria clustered in 128 and 5 patient respectively 73 patients had only one major criteria (35.4%). No significant difference was determined between those diagnosed before or after 1996 in the number of total cases (p=0.854), the percentage or severity of the cases with carditis. Cardiac involvements of the patient were rated severe (36.5%), moderate (18%), or mild (45.5%). No significant correlation was found between the severity of carditis and acute phase reactans (p=0.251), levels of ASO (p=0.126), or sex (p=0.32). Among the minor Jones criteria, fever, artralgia, prolongation of P-R segment, and elevation in one or two acute phase reactans were determined in 73, 76, 34.2 and 51 percent of the cases respectively. Fifty-three percent of the patient resided in the Adana province the remaining being from elsewhere. No significant difference in carditis or arthritis was observed between these two groups. In terms of carditis valvular involvement, the mitral, aortic and tricuspid valves were found to be affected in 95.2, 31.7, and 1.8 percent of the cases respectively. Double valvular involvement was seen in 28.7 percent of the patient isolated aortic injury was determined in eight cases (4.8%). Congestive heart failure, pericardial effusion, and dysrithmia were evident in 61 (36.5%), 1 1 (6.5%), and 4 (3%) cases respectively Silent carditis was seen in 12 cases (7%). Six cases (3%) experienced a rebound phenomenon!. In three (1.7%) patients with carditis, cardiac leisions were healed in 1 1 to 24 months. Nine patients were operated on because of valvular leisons. In two of them, the indication was uncontrollable heart failure during active carditis. Two cases were died during active carditis. In conclusion, acute rheumatic fever is a disease still exists in southern and southeastern Anatolian region and cause significant morbidity and even mortality. Recent ratio of silent carditis in acute rheumatic fever increase with the usage of echocardiography routinely. For prevention of rheumatic heart disease, importance of prophylaxis should be noticed. Echocardigraphy sould be performed even to the patients without clinical signs of carditis for the diagnosis of silent carditis.